Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Kim Jong-un test “nieuw hoogtechnologisch wapen”

Noord-Koreaans leider Kim Jong-un.Beeld AFP

Het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-un heeft volgens staatsmedia de test van een nieuw ontwikkeld hoogtechnologisch wapen bijgewoond. Details over het wapen zijn niet bekendgemaakt. Wel zou de test succesvol geweest zijn.

Kim bezocht daarvoor een testlocatie aan een nationaal defensie-instituut, bericht het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap op basis van de Noord-Koreaanse staatsmedia. "De zeer moderne wapens, die onder de leiding van het dynamische bestuur van onze partij ontwikkeld worden, beschermen ons territorium volledig en verbeteren de strijdvaardigheid van ons volksleger aanzienlijk", klinkt het.

Amerikaans president Donald Trump sprak recent regelmatig over grote vooruitgang in de onderhandelingen met Noord-Korea. In juni had hij in Singapore een historische top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim zei daar bereid te zijn tot nucleaire ontwapening. Concrete beloftes over hoe en wanneer hij de nucleaire wapens zou afbouwen, bleven sindsdien evenwel uit. Ook is nog onduidelijk welke tegenprestatie hij van de VS verwacht.

De komende maanden zou er een tweede ontmoeting komen tussen Trump en Kim.