Belgisch bedrijfje verhuurt minilabo’s in de ruimte, voor “amper” 50.000 euro

© BELGAIMAGE

Experimenten in de ruimte zijn niet meer alleen weggelegd voor grote bedrijven of instellingen. Ook particulieren of scholen kunnen vanaf nu hun eigen onderzoek uitvoeren in het Internationaal Ruimtestation (ISS). Al wat je moet doen is een doosje van 10 kubieke centimeter reserveren bij het Belgische bedrijf Space Application Services. En 50.000 euro ophoesten.

tom le bacq

Je kan er planten indoen, om te zien hoe anders ze in de ruimte groeien dan op aarde. Handig om weten, voor als we ooit een planeet zouden koloniseren. Je kan zien welk voedsel het best gedijt in de ruimte, en wat de astronauten dus later best zullen eten als ze ooit naar Mars vliegen. Farmabedrijven kunnen er – omdat er gewichtloosheid heerst – cellen in alle richtingen laten groeien en zo veel beter medicijnen ontwikkelen. Zo’n doosje van 10 centimeter bij 10 biedt ongelooflijk veel mogelijkheden voor onderzoek in de ruimte.

Een Brussels bedrijf gaat die doosjes – of ICE Cubes zoals ze heten – nu ook verhuren. Aan iedereen die geïnteresseerd is. “Vroeger was zoiets ondenkbaar”, zegt Hilde Stenuit van Space Application Services. Het bedrijf sloot een partnerschap met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Want die wou de “low earth orbit”, het stuk ruimte rond de aarde tot 2.000 kilometer, commercialiseren.

Een raket van Space X – het bedrijf van Elon Musk – vliegt eind juni al de eerste kubusjes naar het ISS, 400 kilometer boven de aarde. Met een grijparm wordt dat ruimtetuig binnengehaald in het ISS. In Columbus, de Europese module van het station, zal de bemanning de ICE Cubes dan in een grote “kast” steken.

© AFP

“We hebben plaats voor twintig doosjes. Je kan ook grotere ruimtes bestellen, tot zo’n 40 op 30 centimeter”, zegt Stenuit. “Maar je kan ook doosjes buiten de kast laten en ze vrij laten rondzweven in de module.”

De huurder zal de hele tijd alles real time kunnen volgen en aansturen. “In je bedrijf, in het labo. Of in je klas”, zegt Stenuit. Want Space Application Services hoopt dat ook scholen intekenen. Al zullen die serieus wat tombola’s en wafelenbakken mogen organiseren, want één ICE Cube kost 50.000 euro. Voor vier maanden.

“50.000 euro is een fractie van wat zoiets vroeger kostte. En voor scholen is het 35.000 euro”, zegt Stenuit. “We hopen ook dat scholengroepen gaan samenwerken, door bijvoorbeeld de tijd te verdelen. Eén school die de ontwikkeling van de kubus op zich neemt, een andere die zoekt welke bacteriën je kan meesturen voor het onderzoek, en ga zo maar door. Dan druk je de kosten en dan kan je honderden leerlingen in de ban brengen van ruimteonderzoek. Het kan helpen om hen warm te maken voor een technische richting op school. Want op dit moment is dat een groot probleem.”

En na die vier maanden? “Standaard verbrandt je doos dan in de atmosfeer”, zegt Stenuit. “Je kan ze ook terug naar de aarde laten komen, maar dat verhoogt wel de prijs.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer