© JHS, RR

Reconstructie moord op gevangenis-verpleegster: “Wat duidelijk werd, is dat er nog geen duidelijkheid is”

Het parket heeft dinsdagmiddag een reconstructie van de moord op verpleegster Christine Lenaerts gehouden. De auto waarin ze vermoord werd, werd voor de wedersamenstelling naar het opleidingscentrum Campus Vesta gebracht. De verdachten bleven bij hun verklaring.

Sam Reyntjens

Weg van eventuele pottenkijkers en op een locatie die goed te beveiligen was, kregen Ashley V.D.V. (33) en Marco L. (44) dinsdagmiddag de mogelijkheid om aan de speurders, het parket, de verschillende advocaten en de nabestaanden van gevangenisverpleegster Christine Lenaerts te tonen wat er zich had afgespeeld in de laatste ogenblikken voor de moord op Lenaerts.

© BDD

De 45-jarige Lenaerts werd op 26 april gewurgd aangetroffen door een wandelaar langs het Kanaal Herentals-Bocholt in Olen. In de periode voor haar dood had ze nog onderdak verleend aan de voortvluchtige gevangene Ashley V.D.V., die ze kende uit het arresthuis in Antwerpen, waar Lenaerts werkte. Verdachten Ashley en Marco werden na de moord opgepakt op de Frans-Spaanse grens en zitten sindsdien in de cel. De feiten zouden plaatsgevonden hebben in een roes van drank en drugs.

Blijven bij hun versie

Allebei hebben ze hun versie van de feiten al uitvoerig uit de doeken gedaan bij de speurders en de onderzoeksrechter. Ashley V.D.V. wijst haar voormalige wederhelft Marco L. aan als de moordenaar die Lenaerts wurgde. “Neen, zij heeft haar gewurgd, ik hielp alleen op het laatste”, zou zijn uitleg zijn.

Omdat Lenaerts in haar eigen auto vermoord werd, lieten de speurders die auto dinsdag overbrengen naar het opleidingscentrum voor politie- en hulpdiensten Campus Vesta in Emblem. Daar organiseerden ze de reconstructie.

“Ieder heeft zijn versie van de feiten kunnen geven”, aldus mr. Tim Smet, de advocaat van verdachte Ashley V.D.V. “Mijn cliënte heeft goed meegewerkt.”

Ook meester Evelyne du Moulin zegt dat haar cliënt, Marco L., goed meewerkte tijdens de wedersamenstelling. “Die verliep conform de verklaringen”, aldus du Moulin.

© JHS

Beide verdachten blijven dus naar elkaar wijzen en trokken die lijn door in hun reconstructie van de feiten. De wedersamenstelling heeft dus geen nieuw licht op de zaak geworpen, behalve dat de verklaringen nog steeds niet gelijk lopen.

“Proces voor assisen nodig”

Dat bevestigt ook meester Kris Luyckx, hij behartigt de belangen van de nabestaanden van slachtoffer Christine Lenaerts. De familie was zelf ook aanwezig en volgde de wedersamenstelling vanuit een speciaal voorziene wagen van de federale politie. “In zekere zin was de reconstructie van de feiten verhelderend”, aldus Luyckx. “Het is namelijk duidelijk geworden dat er nog geen duidelijkheid is en dat er een proces voor het hof van assisen nodig zal zijn.”

Met de reconstructie achter de rug zit het moordonderzoek in een eindfase. De speurders zijn nu bezig met het moraliteitsonderzoek, traditioneel het slot van een moorddossier.