Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck : "Wat De Wever zegt, is niet totaal van de pot gerukt"

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck.Beeld Karel Duerinckx

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) kreeg dit weekend de volle laag toen hij in een interview beweerde dat 'joden conflicten vermijden en dat ze daarin verschillen van moslims'. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck gaat in tegen de hetze. "Er zijn wel degelijk spanningen tussen sommige moslims en onze seculiere samenleving." 

Het is een wetmatigheid dat de Antwerpse burgemeester geen interview meer kan geven zonder deining. Afgelopen weekend ging de commotie over uitspraken van De Wever in de krant De Zondag. Hij zegt daarin dat orthodoxe joden veel belang hechten aan de uiterlijke tekenen van hun geloof, maar dat ze daar de consequenties van aanvaarden. "Ik heb nog geen orthodoxe jood gezien die een loketfunctie in Antwerpen wil. Zij vermijden conflicten. Dat is het verschil. Moslims eisen wel een plek op in de publieke ruimte, in het onderwijs, met hun uiterlijke geloofstekenen. Dat zorgt voor spanningen." 

Vooral de politieke partijen openden in 't Stad de aanval op de partijvoorzitter van N-VA. "Wat een cynisch afleidingsmanoeuvre voor de escalerende war on drugs", oordeelde partijvoorzitter Meyrem Almaci (Groen). "Terwijl twee handgranaten ontploffen in Deurne, is De Wever de grootste gemene verdeler." De Antwerpse vicepremier Kris Peeters (CD&V) zei dat "een burgemeester er moet zijn voor alle inwoners en gemeenschappen net moet verbinden".

'Ik heb nog geen orthodoxe jood gezien die een loketfunctie in Antwerpen wil. Zij vermijden conflicten. Dat is het verschil'
Bart De Wever

Niet over de schreef

Moraalfilsoof Patrick Loobuyck zet zich af tegen die felle kritiek uit politieke hoek. "Uiteraard is dit gericht naar een bepaalde achterban, maar het is ook niet totaal van de pot gerukt." Wat De Wever volgens de Antwerpse academicus wil zeggen, is dat chassidische joden hun eigen cultuur volledig afschermen. Daardoor hebben ze minder contacten, en dus ook conflicten, met de leefwereld van de doorsnee Vlaming. "Zo kunnen ze zichzelf zijn en blijven", meent hij. Moslims zoeken wel hun plaats in onze samenleving, en dat kan wrijvingen opleveren. "Die spanningen hebben twee oorzaken. Enerzijds weet onze seculiere samenleving niet meer hoe ze moet omgaan met religie. Anderzijds heeft de islam weinig ervaring met onze seculiere context." 

Juridisch bekeken, zo benadrukt professor discriminatierecht Jogchum Vrielink (Université Saint-Louis), gaat De Wever alvast niet over de schreef

Juridisch bekeken, zo benadrukt professor discriminiatierecht Jogchum Vrielink (Université Saint-Louis), gaat De Wever alvast niet over de schreef. "Als het gaat om religieuze groepen, mag niemand aanzetten tot haat, discriminatie of geweld." Maar deze wet wordt door het Grondwettelijk Hof zeer strikt geïnterpreteerd. "Je moet echt al actief aanzetten tot haat of geweld en een kwaadwillige intentie hebben", zegt Vrielink. "Pas dan kun je een veroordeling oplopen." 

Een eventuele klacht bij het parket of het Gelijkekansencentrum Unia zal dan ook wellicht verworpen worden. Unia wil zelf geen commentaar kwijt.

Abderrahim Lahlali, de advocaat die in 2015 een rechtszaak startte tegen De Wever na diens uitspraken over Berbers, reageert nu even hard. "De Wever culpabiliseert de 700.000 moslims in ons land. Hij bepleit de totale segregatie tenzij moslims zich assimileren. Hij is dan ook erg hypocriet, want wanneer een eerste Berberse Islamschool opgericht zou worden, zou zijn partij de eerste zijn om daar tegen te ageren."

DM Zapt

Krijg gratis nieuws uit Antwerpen via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht ANTWERPEN AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Antwerpen.

Hoe werkt het precies?