Luister naar

Nu ook melk met Beter Leven-keurmerk

Nieuws
Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming breidt uit naar zuivelproducten. De eerste gecertificeerde melk en yoghurt van zes boeren ligt sinds maandag op proef in de schappen bij Jumbo. Later moeten andere supermarkten ­volgen.
Silke Spierings redactie vk
dinsdag 16 april 2019 om 03:00
Melk met het Beter Leven-keurmerk komt van koeien die minstens 6 uur per dag, 120 dagen per jaar in de wei staan.
Melk met het Beter Leven-keurmerk komt van koeien die minstens 6 uur per dag, 120 dagen per jaar in de wei staan. anp / Remko de Waal

Amsterdam

Boeren met kippen, koeien, varkens en eieren konden al een Beter Leven-keurmerk verdienen van één, twee of drie sterren, afhankelijk van hoe goed ze voor hun dieren zorgen. Melkveehouders komen daar nu bij. Dat is hard nodig, vindt de Dierenbescherming. ‘Er gelden nauwelijks wettelijke voorschriften en door de schaalvergroting op boerderijen staat het dierenwelzijn onder druk’, zegt een woordvoerder. Een op de negen kalfjes overlijdt binnen twee weken na de geboorte, blijkt uit overheidscijfers die RTL Nieuws begin april publiceerde. Het nieuwe zuivelkeurmerk wil zulke excessen voorkomen. Op alle pakken Jumbomelk- en yoghurt komt echter hooguit één Beter ­Leven-ster. Dat betekent dat de minimumeisen worden gehaald. Dierenwelzijnorganisatie Wakker Dier is ‘heel positief’ over het nieuwe keurmerk. ‘Al is het maar één ster, het is een grote stap.’

eisenpakket

Onder het keurmerk is weidegang (6 uur per dag, 120 per dagen per jaar) gegarandeerd en is er voor elke koe een ligplaats in de stal. Koeien liggen vaak, om hun voedsel te herkauwen, en ze liggen graag met z’n allen. In 2020 moeten bovendien kalfjes minstens vier weken bij het bedrijf blijven, nu is dat twee weken. Raakt de consument niet in de war door alle sterren, labels en keurmerken die hij in de supermarkt tegenkomt? Volgens de Dierenbescherming niet. Het systeem van Beter Leven is volgens de woordvoerder duidelijk genoeg: ‘hoe meer sterren, hoe beter, net zoals bij Michelin’. ­‘Er zijn ook andere keurmerken, zoals die van Albert Heijn of Planetproof. Wij hebben als enige verstand van dierenwelzijn, daar kunnen consumenten op vertrouwen.’ Het zuivelproject is een samenwerking tussen de Dierenbescherming en natuurorganisaties Natuur & Milieu en Vogelbescherming Nederland. ­Dat betekent dat niet alleen eisen worden gesteld aan het koeienwelzijn, maar ook aan de natuur op en rondom de boerderij. Om de ene ster te bemachtigen, moet de boer voldoen aan 196 eisen. Dat reikt van een verbod op het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat (het Roundup van Monsanto) tot aan de verplichte aanleg van bomen en sloten, een vereiste voor boerderijvogels, wormen en insecten.

Melk en yoghurt met twee en drie sterren verwacht de Dierenbescherming ‘ergens na de zomer’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.