© Sven Dillen

Hond die kinderen op school aanviel mag weer naar huis

De Mechelse herder die vorige maand in basisschool De Buiteling in Paal (Beringen) twaalf kinderen aanviel, mag weer naar huis. Dat heeft burgemeester Maurice Webers (sp.a) beslist.

fivr, ksn

Op 15 december sprong Uscko over de omheining van zijn baasjes op de speelplaats van De Buiteling. Daar viel hij twaalf kinderen aan. Drie kinderen raakten ernstig gewond. De hond werd naar het asiel van Sint-Truiden gebracht, waar hij werd onderzocht door een hondentherapeut en een dierenarts. Die oordeelden dat Uscko geen gevaar vormt voor de maatschappij, al moest zijn accommodatie wel worden aangepast. In afwachting daarvan werd de jonge hond ondergebracht bij een dierentrainer, een vriend van de eigenaars.

De ren van Uscko werd de voorbije weken aangepast. Zo werd er onder meer een omheining van twee meter hoog geplaatst in de tuin van zijn baasjes. “Na technische controle door de politie, de gedragstherapeut, de medewerker van de technische dienst van de stad en de preventieadviseur van de school bleek dat de eigenaar de opgelegde infrastructuurwerken volledig heeft uitgevoerd”, meldt burgemeester Webers nu in een persbericht.

© Sven Dillen

“Aan de achterzijde van de woning werd een aaneengesloten afspanning gerealiseerd van minimum 2 meter hoog (verticaal), met daarbovenop nog een draad van minimum 0,50 meter, in een terugslag naar binnen. Om te verhinderen dat de hond zich onderdoor kan graven, werd er in de grond op ongeveer 20 cm diepte, met een breedte van ongeveer 0,50 m een gelijkaardige draad horizontaal aangebracht en bevestigd tegen de verticale draad. In deze omstandigheden kan de hond niet buiten de omheining geraken en is op dit ogenblik de accommodatie aangepast aan de atletische capaciteiten van de hond.”

“Op basis van de uitgevoerde en gecontroleerde infrastructurele aanpassingen en de eerdere conclusies naar risico’s en gedrag van de hondengedragstherapeut Danny Grosemans zijn er op dit ogenblik geen ernstige aanwijzingen dat de openbare veiligheid in het gedrang is door de aanwezigheid van de hond Uskco.”

“De veiligheid van de burgers van de stad Beringen in het algemeen en de leerkrachten en kinderen van de school De Buiteling in het bijzonder wordt op dit ogenblik terug gewaarborgd”, aldus de burgemeester.

De gemeente bracht ook de directie van de basisschool op de hoogte van deze beslissing. “Zo kunnen zij zich hierop voorbereiden en dit communiceren met de betrokken ouders en kinderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER