Een 35-jarige vrouw verscheen voor de rechtbank in Turnhout nadat ze twee keer kleding stal in Mio Caro in Westerlo.© rr

Kleptomane (35) betrapt in kledingzaak: “Enige moment van de dag dat ik me goed voel”

Westerlo -

Een 35-jarige vrouw moest zich in de correctionele rechtbank van Turnhout verantwoorden voor twee winkeldiefstallen, slechts een fractie van een lange lijst van vergrijpen. “Ze zou een drang voelen om te stelen”, lichtte openbare aanklager Sofie Bruyninckx toe.

De bal ging aan het rollen toen de beklaagde, de 35-jarige T.V., op 22 juni 2023 drie kledingstukken ontvreemdde bij kledingzaak Mio Caro in Westerlo. “De winkelbediende merkte dit te laat op en is haar nog achterna gegaan, maar kon de vrouw niet meer tegenhouden”, verduidelijkte procureur Sofie Bruyninckx maandag tijdens de zitting. “Later keerde T. terug naar de winkel, deze keer nam ze zestien kledingstukken meer naar de paskamer, maar kwam er slechts met twaalf weer naar buiten.”

Een winkelbediende volgde T. naar buiten nadat ze de winkel uitstapte en kon haar staande houden. Bij een huiszoeking zijn de drie eerder gestolen kledingstukken teruggevonden. Deze incidenten zijn echter slechts het topje van de ijsberg. “T. heeft bekend dat ze lijdt aan kleptomanie”, legde Sofie Bruyninckx uit. “Ze zou zich slecht en nutteloos voelen en stelen zou haar een goed gevoel geven, een gevoel van dat ze toch iets kan.”

Volgens Sofie Bruyninckx begon deze problematiek 15 jaar geleden in Spanje. Hoewel T.V. daarna gedurende lange tijd in België niet stal, kwam de drang tot stelen vijf jaar geleden weer terug. “En zou ze vijf keer per maand een diefstal plegen”, voegde procureur Sofie Bruyninckx toe. “Ondanks vele diefstallen is ze slechts twee keer betrapt.”

T.V. riskeert een autonome probatiestraf, waarbij ze vooral zal moeten werken aan haar problematiek.

T. verdedigde zichzelf en beseft dat ze een verslavingsproblematiek heeft. “Ik heb er geen controle over”, vertelde ze. “Dat is het enige moment van de dag dat ik me goed voel.”

T.V. gaat al een tijd naar een psychiater en werkt aan haar verslavingsprobleem. Vonnis volgt op 10 juni.  (eg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Turnhout