Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Ongezonde levensstijl allerjongsten baart zorgen: "Kinderen met obesitas sterven vroege dood"

Ongezonde levensstijl allerjongsten baart zorgen: "Kinderen met obesitas sterven vroege dood"
Beeld ANP XTRA

Vier op de vijf kinderen met obesitas zijn gedoemd om voor de rest van hun leven dik te blijven en dus minder langer te leven. In een nieuw rapport klinken Britse artsen wel erg onheilspellend. "Maar ze hebben gelijk", zegt obesitasexperte professor Caroline Braet (Universiteit Gent).

In een rapport van het Royal College of Obstetricians and Child Health waarschuwen artsen voor de gevolgen van overgewicht en obesitas op jonge leeftijd. Volgens hen zitten miljoenen families in Groot-Brittannië vast in een neerwaartse destructieve spiraal en moeten er dringend maatregelen komen om de consumptie van fastfood terug te dringen.

“Vier op vijf obese kinderen zullen ook op volwassen leeftijd obesitas hebben”, zegt professor en voorzitter Neena Modi in The Telegraph. “Dat zal hun levensverwachting met tien jaar inkorten en hun gezonde levensverwachting zelfs met twintig jaar terugdringen. Dat zijn beangstigende statistieken.”

In Groot-Brittannië is één op de drie kinderen te dik op het moment dat ze de lagere school verlaten. In ons land zijn de cijfers iets beter, zo leert de meest recente Belgische gezondheidsenquête. Eén op de vijf kinderen en jongeren is te dik. Bij 7 procent van de 2- tot 17-jarigen is er ook sprake van zwaarlijvigheid. Bij de allerjongsten (2 tot 4 jaar) is dat zelfs 11 procent.

'Vier op de vijf obese kinderen zullen ook op volwassen leeftijd obesitas hebben. Dat zal hun levensverwachting met tien jaar inkorten'
Professor Neena Modi, The Royal College of Obstetricians and Child Health

“En er is geen beterschap in zicht, alle campagnes ten spijt”, zegt obesitasexperte Caroline Braet (Universiteit Gent). “De Britten hebben gelijk: van de kinderen met overgewicht zien we dat bijna niemand spontaan herstel vertoont. De meeste evolueren naar obese volwassenen, met alle gevolgen vandien.”

Braet merkt op hoe die extra kilo’s zelfs op jonge leeftijd al ernstige schade aanrichten. “Diabetes type 2 komt almaar meer voor bij kinderen. Ook de belasting van het skelet speelt hen parten, met meer breuken tot gevolg. Maar de grote kost ligt in het feit dat ze zich gewoon niet goed kunnen bewegen. Hun schoenen dicht doen? Er zijn kinderen die dat niet kunnen.”

Tegen de bierkaai

De gevolgen op lange termijn zijn groot, benadrukt de prof. “Deze kinderen worden later gemiddeld acht jaar minder oud. Dat zijn argumenten waar je misschien niet van wakker ligt, als je jong bent. Maar eens je de 70 of 80 bereikt, maakt dat wel degelijk een groot verschil. Om nog maar van alle extra gezondheidsklachten te zwijgen waar ze mee te maken zullen krijgen.”

'De grote kost ligt in het feit dat die kinderen zich niet goed kunnen bewegen. Hun schoenen dicht doen? Er zijn er die dat niet kunnen'
Professor Caroline Braet, obesitasexpert Universiteit Gent

Is er dan geen enkele manier om het tij te keren? “Toch wel”, zegt Braet. “We merken dat we kinderen kunnen leren om aan zelfcontrole te doen, zodat ze kunnen zeggen: ‘Nee, stop. Dat eet ik niet’. Maar de beste resultaten haal je eigenlijk als je een heel gezin intensief, multidisciplinair kunt begeleiden. Ook bij de ouders moet er bewustwording komen.”

Onderzoek van Kind en Gezin en het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin toonde aan dat kinderen vooral vanaf hun twee jaar toenemen in gewicht en slechtere voedingsgewoonten aannemen, omdat ze vanaf dan mee-eten met hun ouders.

Opboksen

Braet: “Zulke gezinnen intensief begeleiden loont. Temeer omdat overgewicht en obesitas niet alleen te maken hebben met ongezonde voeding en een gebrek aan beweging. Studies hebben aangetoond dat 40 procent van de mensen emotionele eters zijn: ze eten omwille van stress, vermoeidheid, verdriet... Met bewustmakingscampagnes alleen kom je er dus niet. Helaas zijn zulke intensieve begeleidingen erg duur en ontbreken de budgetten.”

De Britse artsen pleiten voor extra maatregelen om het probleem in te dijken. Volgens hen zijn grote campagnes nodig zoals die tegen roken of hiv om mensen er echt van bewust te maken. Ook zou de voedingsindustrie maatregelen moeten nemen.

Braet is het eens met die analyse. “Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft de voorbije jaren allerlei campagnes gelanceerd. Dat waren allemaal goede initiatieven, maar ze zijn onvoldoende. We moeten opboksen tegen enorme mediacampagnes van de voedingsindustrie waar het budget van de minister tegen verbleekt."