Protest tegen ontslagen bij Agentschap Inburgering: ‘Niets te verliezen’

Medewerkers van het Agentschap voor Inburgering en Integratie betogen in de buurt van het kabinet Vlaams minister voor Inburgering Liesbeth Homans (N-VA). © BELGA

Een driehonderdtal medewerkers van het Agentschap voor Inburgering en Integratie heeft dinsdag in Brussel voor de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in de buurt van het kabinet van Vlaams minister voor Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) betoogd tegen de geplande herstructurering. Er staan 170 banen op de helling.

mg

Op de tonen van The Last Post trok een delegatie vakbondsmensen naar het kabinet van minister Homans om duidelijkheid over hun toekomst en een externe audit te vragen.

‘We hebben gemerkt dat er heel veel fouten worden gemaakt in het beheer van het agentschap, maar we hebben nooit een externe controle gehad op de werking’, legt Sofie Ostyn van de christelijke vakbond LBC uit. ‘Volgens ons zit de structuur van het agentschap fout en worden er foute financiële keuzes gemaakt. Zo’n externe controle kan de pijnpunten eruit halen.’

‘Niets te verliezen’

De betogers vinden het niet logisch dat andere overheidsdiensten wel gecontroleerd mogen worden, maar het agentschap niet. De onzekerheid over de toekomst speelt duidelijk parten bij de werknemers, die actie zullen blijven voeren. ‘De frustraties zitten zo hoog en het geloof in de directie is weg. De mensen hebben niets meer te verliezen’, aldus Ostyn.

Een vakbondsdelegatie werd na de betoging ontvangen op het kabinet van minister Homans om er de situatie aan te kaarten. ‘We gaan vragen hoe ze de toekomst van de sector kan verzekeren, want de directie heeft gezegd dat ze geen enkele werkzekerheid kan bieden. We hopen oprecht dat zij het tij kan doen keren’, stelt Ostyn.

170 ontslagen

Door de herstructurering moeten 170 mensen afvloeien. Volgens minister Homans is de ingreep nodig omdat de vluchtelingenstroom is afgenomen en er dus minder mensen een inburgeringstraject volgen. ‘We zien een forse daling van de asielinstroom, waardoor ook het aantal tijdelijke medewerkers dat werd aangetrokken om de asielcrisis het hoofd te bieden, naar beneden kan’, zegt ze.

Om de asielcrisis op te vangen kreeg het Agentschap 11 miljoen euro in 2016 en 2017. Volgend jaar is maar 3,2 miljoen nodig. Algemeen directeur Leen Verraest bevestigt dat de operatie gevolgen zal hebben voor alle afdelingen.

CD&V-Parlementslid Ward Kennes vreest dat Homans te ver gaat. ‘Er moet absoluut vermeden worden dat er wachtlijsten ontstaan’, zegt Kennes, die vreest dat de operatie ook een verdoken besparing betekent en gevolgen zal hebben voor de integratie van nieuwkomers. Hij vraagt garanties voor de performantie van het Agentschap.

Het Agentschap organiseert inburgeringscursussen, informeert over cursussen Nederlands en helpt andere overheden bij hun diversiteitsbeleid.