© Marcel van den Bergh

Onderwijsplan Open VLD: wiskunde en fysica in Engels en Frans en méér talen in lagere school

Open VLD zet in haar onderwijsplan uitgebreid in op talenkennis. Meer vakken als chemie of fysica in het Frans of in het Engels en je kan niet snel genoeg beginnen om kinderen een vreemde taal bij te brengen. “Het is wetenschappelijk bewezen dat het op jonge leeftijd makkelijker is om talen te leren”, klinkt het. “Waarom dan wachten tot het voor velen een vervelende opdracht wordt?”

Arnout Gyssels en Koen Baumers

“Eigenlijk zouden we er al mee moeten starten in de lagere school. Kinderen zijn een spons, die nemen heel gemakkelijk talen op. Je kan ook tegelijk gitaar en piano leren: dat versterkt elkaar. Dat is wetenschappelijk aangetoond. En het is niet zo dat alleen de slimste kinderen het aankunnen. Het heeft ook niets te maken met etnische of sociale afkomst, alle kinderen kunnen het.”

Aan het woord is Helena Van Driessche, directeur van het Meertalig Atheneum in Sint-Pieters-Woluwe. Een school die immersie-onderwijs aanbiedt, zeg maar vakken als aardrijkskunde en chemie in het Frans of het Engels. Eentje van ongeveer honderd scholen die dat soort onderwijs aanbieden.

Overal beter in

Als het van Open VLD afhangt, zijn dat er binnenkort meer. De partij breekt in haar onderwijsplan een lans voor meer talenonderwijs. De ambitie moet zijn dat als leerlingen afstuderen in het secundair ze Nederlands-, Frans- én Engelstalig zijn.

Het systeem van immersie-onderwijs bestaat al eventjes, in september 2014 gingen de eerste scholen er al mee aan de slag. “Elk jaar komen er ongeveer twintig bij”, zegt professor Piet Van de Craen (VUB), specialist ter zake. “Alle onderzoeken wijzen uit dat leerlingen zo al hun materie beter beheersen. Wie wiskunde in het Frans krijgt, is beter in Frans én in wiskunde.”

Alleen stuit je snel op de grenzen van wat mogelijk is. “De politiek kan enkel vragen dat het gebeurt”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. “Als je het wil opleggen, dan stuit je op de vrijheid van onderwijs.”

Capabel personeel

En dan moet je nog voldoende capabel personeel vinden. “Ze moeten het vak onder de knie hebben én de taal, ook om er les in te kunnen geven”, zegt Patrick Buysse, campusdirecteur van het Heilig Graf in Turnhout. “Ook het juiste lesmateriaal vinden is moeilijk. Als meer scholen het beginnen doen, zal het nog moeilijker worden om de juiste mensen te vinden. Gelukkig spelen de lerarenopleidingen er wel al op in.”

Open VLD laat het allemaal niet aan hun hart komen. “Elke gemeente heeft wel een academie waar je je Frans of je Engels kunt bijschaven”, zegt Vlaams Parlementslid Jo De Ro (Open VLD). “Leerkrachten kunnen daar aankloppen. Nu gebeurt de nascholing te weinig.” Grondig talen leren mag wat hun betreft zelfs al beginnen in het lager.