Criminaliteit

‘Diaken des Doods’ Ivo Poppe vrijgelaten zes jaar na veroordeling voor vijf moorden

Ivo Poppe.© Simon Mouton

Ivo Poppe, de 67-jarige ‘Diaken des Doods’ uit Wevelgem die in 2018 tot 27 jaar cel werd veroordeeld wegens vijf moorden, is onder voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis. Volgens zijn advocaat werd hij onvoldoende behandeld voor zijn kanker.

mtm
Bron: Krant van West-Vlaanderen

Op 1 februari 2018 werd de toen 61-jarige Ivo Poppe veroordeeld voor de moorden op zijn moeder, zijn schoonvader, twee grootooms en een patiënte. Het Brugse hof van assisen legde hem destijds een celstraf van 27 jaar op, maar deze week werd Poppe “om medische redenen” onder voorwaarden vrijgelaten. Zo moet hij een vast adres hebben en moet hij contact houden met een justitieassistent.

Poppe werd dinsdagavond opgehaald door zijn voormalige echtgenote. “Ik ben opgelucht en blij voor Ivo”, reageert zijn advocaat Filip De Reuse in de Krant van West-Vlaanderen.

Eind 2013 kwamen de gruwelijke feiten aan het licht: de voormalige diaken van Wevelgem had zelf aan een psychiater verteld hoe hij bij tientallen mensen euthanasie had toegepast terwijl hij aan het werk was in het Sint-Jorisziekenhuis in Menen. Dat deed hij onder meer door een grote hoeveelheid lucht in de aders te spuiten. Het gerecht in Kortrijk startte een onderzoek, waarna Ivo Poppe in mei 2014 in de cel belandde op verdenking van een hele reeks moorden.

“Menswaardige omstandigheden”

Zijn gezondheid ging al langere tijd achteruit: zo streed hij onder meer tegen prostaatkanker, kreeg hij ook te kampen met nierstenen en werd hij de afgelopen tien jaar meermaals opgenomen in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge. De strafuitvoeringsrechtbank oordeelde nu dat er niet langer een garantie is dat hij zijn straf kan uitzitten in “menswaardige omstandigheden”. Twee weken geleden vroeg zijn advocaat de vrijlating aan. Omdat Poppe al bijna tien jaar, dus meer dan een derde van zijn straf, had uitgezeten, kwam hij daarvoor in aanmerking. Intussen is hij in het ziekenhuis opgenomen voor zijn kankerbehandeling.