© rr

Beroofd van organen in India: “Wij vinden geen rust als we niet weten wat er gebeurd is”

Een natuurlijk overlijden, oordeelde een Indiase wetsdokter in februari 2016 bij het plotse overlijden van Danny Byltjes (46) uit Niel. Een autopsie in ons land bracht echter aan het licht dat de man stevige kneuzingen aan de schedel had opgelopen. En ook dat hart en nieren ontbraken. Weduwe Nancy Van Son wil dat het Indiase gerecht eindelijk de omstandigheden van zijn dood onderzoekt.

Theo Derkinderen, Christof Willocx

Precies twee jaar na het overlijden van Nielenaar Danny Byltjes in India weet zijn familie nog steeds niet wat er met hem precies is gebeurd. Aanvankelijk wees alles op een natuurlijk overlijden, maar toen het Belgische gerecht een tweede autopsie uitvoerde, werd vastgesteld dat de man een gewelddadige dood stierf en dat bovendien enkele vitale organen uit het lichaam waren verdwenen.

Het verhaal begint in februari 2016. Danny Byltjes vertrekt voor zijn werk naar India. Hij moet er opleidingen geven in opdracht van Power Climber, een bedrijf dat gespecialiseerd is in windturbines. Op zijn eerste werkdag in India werd Danny ziek. De Nielenaar had last van buikpijn. De dokter kwam erbij en Danny werd in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht.

Dat duurde wel eventjes. Danny werd van Khamballa naar het Samarpan Hospital in Jamnagar overgebracht. Die rit duurde ruim een uur. Eens aangekomen in het ziekenhuis, konden de dokters alleen maar zijn dood vaststellen. De familie van Danny kreeg van de Indiase autoriteiten het bericht dat hij een natuurlijke dood was gestorven. De Indiase arts stelde geen verdachte zaken vast.

“Er is geen bewijs van letsels aan de schedel en de hersenen”, schreef de arts. “Alle vitale organen zoals het hart en beide nieren zijn aanwezig.” Daardoor kon het lichaam twee weken later al naar ons land worden gerepatrieerd.

Maar in België werd een tweede autopsie op het lichaam van Danny gedaan en die wees iets heel anders aan. “Danny Byltjes is overleden aan de gevolgen van zwaar geweld. Dat heeft geresulteerd in een grote leverscheur en een schedelfractuur”, schreef de Belgische wetsdokter. En nog erger: “We hebben het hart en beide nieren niet teruggevonden in het lichaam.”

Orgaanhandelaars?

Nancy Van Son, weduwe van Danny Byltjes, zit sinds de dood van haar man dan ook met enorm veel vragen. Is hij het slachtoffer geworden van orgaanhandelaars? Is hij vermoord en is zijn lichaam per toeval in het bezit van orgaanhandelaars terechtgekomen? Heeft de Indiase wetsdokter de organen voor de autopsie uit het lichaam gehaald en ze daardoor niet meegestuurd met het lichaam naar België?

“We zijn nu twee jaar na het overlijden van Danny en we staan nog geen stap verder. Dat is enorm frustrerend”, getuigde Nancy Van Son vrijdagavond in het televisieprogramma Terzake op Canvas. “We blijven met zo veel vragen zitten. Zolang we niet weten wat er precies is gebeurd, kunnen wij geen rust vinden.”

Geen rechtshulpverdrag

Het wordt niet eenvoudig om de ware toedracht van het drama te kennen. Het Antwerpse gerecht heeft een onderzoeksrechter op de zaak gezet maar voorlopig is er nog steeds geen rogatoire commissie naar India vertrokken om plaatselijk getuigen te verhoren.

Er is geen rechtshulpovereenkomst tussen België en India. “Het was de bedoeling om op 7 november 2017 een bilateraal rechtshulpverdrag in strafzaken te ondertekenen tussen België en India”, zegt Edward Landtsheere, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Justitie. “Maar een paar dagen voor het staatsbezoek heeft India voorgesteld om wijzigingen door te voeren aan de onderhandelde tekst. Uiteindelijk is de ondertekening niet doorgegaan en moet er verder worden onderhandeld.”

Kris Luyckx, advocaat van Nancy Van Son, vestigt weinig hoop op dat verdrag. “Als het er komt, kan dat een en ander misschien formaliseren. Maar zo’n verdrag is in principe niet nodig om deze zaak op te lossen”, zegt hij. “Er is in het verleden al meerdere keren rechtshulp door India verleend, bijvoorbeeld gekoppeld aan een economisch dossier. Ik vrees dat er in deze zaak iemand binnen de Indiase justitie is die vooral geen pottenkijkers wil. De lokale autoriteiten in India moeten dringend tot actie worden aangemaand.”

“Of dit met orgaanhandel te maken heeft? In het begin dachten we van niet. Maar we beginnen hoe langer hoe meer aan te voelen dat dit wel degelijk het geval kan zijn. De Belgische wetsdokter heeft bevestigd dat de letsels aan de lever en de schedel van het slachtoffer bij leven zijn toegebracht. Deze zaak moet dus zo snel mogelijk verder worden onderzocht.”