Dr. Bumbum is op de vlucht

Brazilianen vinden dat ‘iedereen het recht heeft om mooi te zijn’. De cosmetische chirurgie boomt er dan ook. Maar soms loopt het mis.

Karin De Ruyter

Bankierster Lilian Calixto (46) wilde graag wat steviger billen. Dus stapte ze naar dokter Denis Furtado, in Brazilië ook bekend als ‘Dr. Bumbum’ dankzij televisie en Instagram, waar hij 650.000 volgers heeft.

De ingreep vond afgelopen zaterdag plaats, ’s avonds vrij laat, in Dr. Furtado’s chique flat in Rio de Janeiro. De televisiedokter was nauwelijks begonnen met de injectie van siliconen of het liep mis. Mevrouw Calixto kreeg ademhalingsmoeilijkheden, haar toestand ging zienderogen achteruit. Dr Furtado bracht haar nog naar het ziekenhuis, waar ze rond elf uur ’s avonds werd opgenomen, bij bewustzijn maar in kritieke toestand. Twee uur later, minder dan drie uur na de injecties, overleed ze.

© rr

Wat er juist is misgegaan, wordt nog onderzocht. De Britse tabloid The Sun meende, op basis van ‘ziekenhuisbronnen’, te weten dat de siliconen per ongeluk in een ader werden ingespoten, waardoor een klonter ontstond en ze een hartaanval kreeg. Een andere mogelijkheid die in andere media wordt geopperd, is dat de arts een verkeerde soort siliconen gebruikte.

Fantasie

Dr. Bumbum (45) kan het zelf niet uitleggen, want hij is verdwenen met de noorderzon. Inmiddels is er een arrestatiebevel tegen hem uitgeschreven. Zijn vriendinnetje van 19, die bij de ingreep geholpen zou hebben, is al opgepakt. Evenals zijn moeder, die volgens The Independent haar vergunning als arts al was kwijtgespeeld.

Op veel sympathie van zijn collega’s hoeft Dr. Furtado niet te rekenen. De Regionale Medische Raad van Rio de Janeiro heeft een onderzoek geopend naar het overlijden van Lilian Calixto. Niveo Steffen, de voorzitter van de Braziliaanse Vereniging van Plastisch Chirurgen, zei aan AFP dat er in de sector steeds meer niet-specialisten opduiken. ‘Je kan geen plastische chirurgie uitvoeren in een flat’, zei hij. ‘Veel mensen verkopen op onethische wijze een droombeeld, een fantasie aan hun patiënten. Mensen worden ook vaak aangetrokken door lage prijzen, zonder erbij stil te staan of de ingreep wel in goede omstandigheden gebeurt.’

In Brazilië is plastische chirurgie een echte rage. Jaarlijks vinden er miljoenen cosmetische ingrepen plaats. Het land is daarmee, na de VS, de grootste ‘consument’ van plastische chirurgie ter wereld.

Brazilian Butt Lift

Dat is vooral te danken aan dokter Ivo Pitanguy, die in augustus 2016 overleed op 90-jarige leeftijd. Pitanguy richtte in het begin van de jaren zestig een kliniek voor plastische chirurgie op waar plastisch chirurgen uit de hele wereld intussen een opleiding kregen. Hij was de ‘uitvinder’ van de ‘Brazilian Butt Lift’ – een ingreep waarbij de billen vergroot en/of verstevigd worden met lichaamseigen vetweefsel.

© rr

Pitanguy opereerde niet alleen the rich and the beautiful. Hij vond dat ‘ook de armen er recht op hebben mooi te zijn’. Zij konden bij hem terecht in een free clinic, voor gratis operaties.

De overtuiging dat iedereen het recht heeft om mooi te zijn, is inmiddels gemeengoed geworden in Brazilië, en is een belangrijke verklaring voor de boom van cosmetische chirurgie. In het hele land zijn er klinieken die gratis of zwaar gesubsidieerde cosmetische ingrepen aanbieden. Wie enigszins kan, spaart ervoor om haar of zijn lichaam mooier te laten maken. Vrouwen - en mannen, want ook zij laten zich steeds vaker ‘upgraden’ - verbergen ook niet dat ze een borstvergroting of -verkleining, een butt- of een facelift of een neuscorrectie hebben gehad. Integendeel: ze gaan er vaak prat op. Plastische chirurgie is in Brazilië een statussymbool geworden.