Direct naar artikelinhoud
Nieuwe regering

De Wever wil vertrouwensstemming: “Anders is het bijna een staatsgreep”

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

N-VA eist van de regering een vertrouwensstemming in het parlement. Volgens voorzitter Bart De Wever is dat maar logisch. “Dit is een nieuwe regering, met nieuwe programmapunten. Dan lijkt het mij logisch dat je het vertrouwen vraagt”, zegt hij in een interview dat vanavond wordt uitgezonden in Terzake.

Wat zijn partij zal doen als het tot een vertrouwensstemming komt, wil De Wever niet zeggen. “Dat hangt af van wat er in de regeerverklaring staat en of men dat op voorhand met ons aftoetst”, zegt hij in het interview. “Maar als men doet alsof men ons niet nodig heeft om een democratische meerderheid te hebben, is dat een soort zachte, verborgen staatsgreep.”

De N-VA-voorzitter benadrukt wel dat hij geen vervroegde verkiezingen wil. “We hebben veel goede dingen afgesproken met de Zweedse coalitie”, zegt hij, verwijzend naar de jobdeal en de pensioenen. “Als men met die goede hervormingen komt, wil ik die graag goedkeuren. Maar als men een Marrakechbeleid begint te voeren, moet men op mij niet meer rekenen”, verwijst De Wever onder andere naar de asielquota die geschrapt worden.

Consultaties

Premier Charles Michel liet eerder vandaag bij monde van zijn woordvoerder weten morgen te starten met consultaties van alle democratische fracties in het parlement. Die gesprekken had hij zaterdag al aangekondigd, toen hij de doorstart van de regering zonder N-VA bekendmaakte. De consultaties moeten duidelijkheid scheppen over de manier van werken tijdens de komende maanden.

Voor N-VA, Groen en sp.a volstaat dat echter niet. Zij eisen een vertrouwensstemming in het parlement en een nieuw regeerakkoord. “Wij hebben van de regering een nieuw programma met nieuwe speerpunten gehoord. Wij willen graag weten wat deze regering van plan is”, zei N-VA-fractieleider Peter De Roover. “We noteren de woorden van Kris Peeters, dat blauw-oranje geen copy-paste wordt van de Zweedse coalitie. Hij zegt dat er een aantal accenten gelegd gaan worden.” 

Ook oppositiepartij Groen vindt het logisch dat deze regering het vertrouwen van het parlement vraagt. “Het parlement moet orde scheppen in de chaos”, licht Kristof Calvo toe. “Intussen zijn de juridische diensten van de Kamer de technische kwestie van de vertrouwensstemming aan het uitpluizen.”

Kristof Calvo (Groen) en Peter De Roover (N-VA).Beeld Tim Dirven

Sp.a eist eveneens dat Michel tekst en uitleg komt geven in het parlement en een vertrouwensstemming vraagt over zijn plannen. Zonder zo’n stemming is er geen regering en geen meerderheid in het parlement voor welk beleidsplan dan ook, stelt de partij. “Na het bedroevende schouwspel van de voorbije weken is het voor sp.a zonneklaar: België heeft eigenlijk geen regering meer. Charles Michel heeft geen meerderheid en hij heeft het vertrouwen van het parlement niet”, klinkt het.

Sp.a-voorzitter John Crombez.Beeld BELGA

Ook Vlaams Belang vraagt dat de nieuwe oranje-blauwe coalitie het vertrouwen vraagt van het parlement. Kamerlid Barbara Pas vraagt in een brief aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke om het halfrond “hoogdringend” bijeen te roepen. 

De PS wil dat de premier na zijn terugkeer uit Marrakech tekst en uitleg komt geven in het parlement. Indien een vraag om het vertrouwen van het parlement wordt ingediend, zal de PS tegen stemmen. Een motie van wantrouwen van een democratische partij zal de fractie dan weer steunen.

Beke: “Dit is geen nieuwe regering”

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke is het echter duidelijk: de oranje-blauwe coalitie is “geen Michel-II”, maar wel “een bestaande regering waaruit een partij ontslag heeft genomen en een aantal mensen vervangen zijn”. Dat zei hij na het CD&V-partijbestuur. “De regering wil met het programma dat ze gemaakt heeft verderwerken en dat in goed samenspel met het parlement.”

CD&V-voorzitter Wouter Beke.Beeld Photo News

Een nieuw regeerakkoord is volgens Beke dan ook niet nodig. Wel moet er volgens Beke naar het parlement gegaan worden “om te kijken hoe er meerderheden gevormd kunnen worden rond een aantal belangrijke dossiers die voor de mensen ook gewoon belangrijk zijn”. 

CD&V-vicepremier Kris Peeters blijft erbij dat de regering Michel na het vertrek van de N-VA geen nieuwe regering is en er dus geen vertrouwensstemming nodig is. “Dit is geen nieuwe regering. Wel zijn er andere accenten, maar we blijven binnen het kader van het regeerakkoord”, verduidelijkte hij in Terzake

“We hebben respect door de democratie en de grondwet”, benadrukte Kris Peeters. Hij wees erop dat premier Charles Michel dinsdag met alle fractieleiders zal praten over hoe er verder gewerkt kan worden. “Wat is het alternatief? Een regering in lopende zaken? Verkiezingen?”, wierp de CD&V’er op. “De oppositie heeft er alle belang bij dat er beslissingen genomen worden.”