© BELGA

Kogel is door de kerk: VN-migratiepact formeel goedgekeurd in Marrakesh

De kogel is door de kerk: het VN-migratiepact is zonet formeel goedgekeurd in Marrakesh. Voor ons land stemde premier Charles Michel in met het pact.

jvh

Op de VN-top in het Marokkaanse Marrakesh komen maandag en dinsdag verschillende staats- en regeringsleiders samen om het VN-migratiepact aan te nemen, maar de echte goedkeuring volgt eigenlijk pas op 19 december in New York.

“Dit moment is het geïnspireerde resultaat van inspanningen”, aldus VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bij de opening van de top. “We mogen niet bezwijken aan de schrik of aan foute verhalen over migratie”, aldus Guterres. Hij veroordeelde de “talrijke leugens” die over dit akkoord verspreid worden. Guterres omschreef het pact als een “stappenplan om leed en chaos te vermijden, maar ook om strategieën en samenwerking mogelijk te maken. Ik kan enkel hopen dat zij (de critici van het pact, red.) de waarde ervan voor hun eigen samenleving zullen zien en zich zullen aansluiten bij ons gezamenlijk initiatief”, zei Guterres nog.

De afgelopen weken ontstond in verschillende Europese landen verzet tegen het pact waarover de voorbije twee jaar onderhandeld werd. In België viel zoals bekend de regering over de discussie. Toch reisde premier Charles Michel naar Marokko om zijn akkoord uit te spreken. Ruim 150 landen wonen de top in Marrakesh bij, negen landen weigeren hun goedkeuring te verlenen.

In de loop van de voormiddag zal onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel de top nog toespreken. Ook onze premier zal dat doen, wellicht ergens tussen 11 uur en 11.30 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER