De Balense verzetsheldin Adeleine Hus - hier samen met haar man Maurice en zoon Paul in hun café - krijgt nu toch een gedenkplaat.© BERT DE DEKEN

Gedenkplaat voor verzetsheldin Adeleine Hus op 12 juni officieel ingehuldigd

Balen -

Het is nu officieel: de gemeente Balen gaat in juni aan het station een gedenkplaat plaatsen voor de Adeleine Hus en haar ouders, verzetshelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Eerst wilde de familie van de verzetsvrouw een straatnaam voor hun moeder, maar dat wordt nu een gedenkplaat.

Stijn Janssen

Adeleine Hus was een Balense cafébazin en kruidenierster die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat. Ze bracht onder meer ontsnapte Russische krijgsgevangenen, die in de bossen van Balen ondergedoken leefden, eten en kledij. Ze werd echter verraden en samen met haar moeder en vader die mee in het verzet zaten weggevoerd naar de concentratiekampen. Haar ouders overleefden dit niet, Adeleine zelf keerde zwaar getekend terug uit het concentratiekamp van Ravensbrück. Ze werd officieel erkend als verzetsstrijdster en politieke gevangene en overleed op haar 75ste.

Straatnaam

De zonen en kleinkinderen van Adeleine wilden twee jaar geleden al hun moedige moeder en grootmoeder eren door het Stationsplein in Balen om te vormen tot het ‘Adeleine Husplein’. Eerst ging de gemeenteraad hiermee akkoord, maar nadat de buurt van het Stationsplein zich in een petitie had verzet tegen de naamswijziging – die zou te veel administratieve rompslomp meebrengen - trok het gemeentebestuur haar staart in.

LEES OOK. Ze krijgt geen plein van gemeente, dus wil familie een feestdag voor Balense Adeleine Hus en andere verzetshelden

De gedenkplaat komt aan het station in Balen waar Adeleine Hus werd opgepakt door de Gestapo.© AF

De familie legde zich niet neer bij die afwijzing. Ze vonden in raadslid Koen Willekens (Open VLD Plus) en Jef Sleeckx, de vroegere socialistische volksvertegenwoordiger uit Mol, medestanders die het voorstel voor een monument op de politieke agenda bleven zetten. Uiteindelijk was de Balens gemeenteraad bereid om als alternatief voor een straatnaam een gedenkplaat op te richten. De familie kon zich daarin vinden. “We houden niet meer vast aan een straatnaam”, liet Jan Jansen, een van haar zonen weten. “Zelf ben ik een voorstander van een herdenkingsplaat met daarop informatie over haar leven en verzetsdaden. Het is vooral belangrijk dat er iets gebeurt om mijn moeder te herdenken.”

Expo

De plaat werd de voorbije maanden door Erfgoed Balen in samenspraak met de familie ontworpen. Op 12 juni zal ze officieel ingehuldigd worden aan het station van Balen. Dat is ook de plaats waar Adeleine opgegroeide en heel haar leven woonde en werkte. Het was ook de plaats waar zij en haar ouders door de Gestapo werden opgepakt. Aan de inhuldiging wordt ook een expo gekoppeld over Adeleine en de omgekomen Balense politieke gevangenen.

In café ‘In den Alcazar’ in de Stationstraat vond op 3 augustus 1944 een razzia plaats van de Duitse Gestapo.© BERT DE DEKEN

Adeleine als kind in de armen van haar moeder Julia Genechten, ook een verzetsheldin.© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners