Inbrekers stichten brand in parochiezaal: verenigingen moeten op zoek naar onderdak

© fdv

De parochiale feestzaal ’t Kapittel vlak onder de Sint-Hermestoren liep zondagmorgen zeer zware brandschade op. Ze is voor ruime tijd onbruikbaar. Verschillende verenigingen die er een feest of etentje organiseerden, moeten op zoek naar een andere zaal.

fdv

“Inbrekers hebben gisteren tussen 5 en 6 uur opzettelijk brand gesticht in het parochiecentrum vlak bij de Sint-Hermeskerk. Het vuur werd er aangestoken onder het podium van de feestzaal. Er is zeer veel schade aangericht, maar er werden geen brandversnellers gebruilt. Tot die bevindingen kwamen de branddeskundige en het gerechtelijk lab. Er zijn ook sporen van inbraak vastgesteld”, aldus substituut Eva Brantegem, persmagistraat afdeling Oudenaarde bij het parket Oost-Vlaanderen.

Podium verteerd

Vanuit het aanpalende kinderhome Zonnelied werd gisteren omstreeks 8.30 uur in paniek de brandweer gealarmeerd voor een indringende brandgeur en donkere rookpluimen, die snel opstegen achteraan het parochiaal ontmoetingscentrum ’t Kapittel in het hart van Ronse. Toen de brandweermannen, die met zwaar materieel waren uitgerukt naar deze aaneengesloten bebouwing, de deur van het gebouw in de Sint-Hermesstraat openden, werden ze meteen geconfronteerd met zware rookwalmen. Door het dikke rookgordijn heen wisten de bandweerlui de plaats van het onheil te lokaliseren. In een achteraan gelegen ruimte was een groot deel van het podium al door het vuur verteerd; ook een technische ruimte had zwaar onder de brand te lijden gekregen. Een regiekamer was uitgebrand. Vensters waren stukgesprongen en het dak achteraan was ook zwaar beschadigd.

Omdat de oorzaak van de brand niet meteen duidelijk bleek, werd de plaats van het onheil in beslag gesteld. Het vuur werd aangestoken, blijkt uit het verslag van de branddeskundige.

Volleybalclub wijkt uit

Vrijetijdsvolleybalclub The Loft, die met een tweehonderdtal feestvierders in ’t Kapittel aan een middagmaal zou deelnemen, vond een onderkomen in de nabijgelegen refter van de Glorieuxschool. Inmiddels zoekt de seniorenbeweging OKRA-Ronse een ander onderkomen om donderdag haar jaarlijkse winterkermis te organiseren. Zo is ook de Gehandicaptenvereniging KVG getroffen door overmacht en moet ze op zoek gaan naar een feestzaal voor zondag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen