Direct naar artikelinhoud
smartphone-interview

Fotograaf Jan Matthys: "De app zegt dat ik al 12.818 sigaretten niet heb gerookt. Shit, ik schrik er zelf van"

Fotograaf Jan Matthys.Beeld Bob Van Mol

Is een smartphone een spiegel? Strookt het online­leven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Jan Matthys (45), fotograaf.

Jan Matthys, fotograaf en acteur, jouw telefoon is precies al flink toegetakeld.

“Er zit een barst in het scherm en achteraan hangt witte verf.”

Zit er een logica in de volgorde van de apps?

“Neen. Alle apps staan kriskras door elkaar, er zit geen structuur in. Ik ben vrij chaotisch aangelegd, maar vind op de een of andere manier wel alles terug in mijn telefoon.”

Luister je naar podcasts?

“Ja. Onlangs nog moest ik naar Zwitserland voor een foto-opdracht en ik luisterde onderweg naar een podcast van Klara over de Russische tsaren. Prachtige reeks was dat, met goede Russische muziek, met geschiedenis, met goed geschreven teksten.”

'Onlangs heb ik tijdens het joggen naar George Bush jr. geluisterd. Dat was best interessant'
Jan Matthys

“Ik luister natuurlijk graag naar muziek – zelf speel ik saxofoon – maar ik houd evengoed van een gesprek of een monoloog op de radio. Dat is fijn om naar te luisteren.”

Er hangt ook een smartwatch om je arm.

“Via dat toestel zie ik na het joggen waar ik precies gelopen heb. Ik probeer dagelijks vijf kilometer te joggen en YouTube houdt me daarbij gezelschap. Dan zoek ik documentaires of interviews over geschiedenis en politiek. Onlangs nog stootte ik op een interview met George Bush Jr. op YouTube, en hoewel ik de man al lopend dus niet in beeld zag, was het interessant om naar hem te luisteren.”

“Bush sprak over het leven na het presidentschap, hoe hij zijn tijd invult. Blijkt de man nu meer te houden van de anonimiteit en minder van het politieke leven. Tegenstanders van Bush hebben hem altijd als een gangster en smeerlap weggezet, maar nu er een nog grotere zot in het Witte Huis zit, kijken we precies al anders naar Bush.”

“Hij zegt in dat interview ook één miljoen Afrikanen te hebben geholpen in hun strijd tegen aids. Dat is niet niks. Maar goed, ik ben geen Bush-fanaat. Het is gewoon interessant om eens de andere kant van een verhaal te horen.”

“Maar dat is de paradox: hoe meer je weet over iets of iemand, hoe meer verschillende meningen je hoort, hoe minder je er van begrijpt.”

De telefoon heeft geen persoonlijke achtergrondafbeelding.

“Mijn eerste telefoon wel. Dat was een vage foto van Osama bin Laden en als ringtoon de Dallas-tune (Amerikaanse soapserie van 1978 tot 1991, red.).”

“Maar ik ben hier plots over Bush en Bin Laden aan het praten, en dat is dus per ongeluk.”

Gebruik je apps die je gezondheid becijferen?

“Mijn telefoon telt niet meer dan het aantal stappen en het aantal afgelegde kilometers. Al gebruik ik ook wel een app die het aantal niet gerookte sigaretten bijhoudt. Ik ben sinds een jaar gestopt met roken en volgens die app heb ik zo al 2.930 euro bespaard en 12.818 sigaretten níét opgerookt. Shit man, ik schrik er zelf van.”

Wat is ’Bowmaster?’

“Een game waarbij je met rare ventjes pijlen afschiet. Dan kun je als bouwvakker pijlen schieten naar alles wat beweegt. Er is ook een eenhoorn in het spel die regenbogen schijt. En een zwarte kerel die grote, paarse, fallische pijlen afvuurt.”

“Ik had vroeger ook een Candy Crush-verslaving. Dan besefte ik plots dat ik al vijfenveertig minuten op mijn gsm zat te tokkelen. ’s Middags was mijn batterij al plat. Heb ik dat spel dan maar gewist.”

Je bent een fotograaf. Wat is de laatste foto die je nam met je smartphone?

“Ik neem amper foto’s met de telefoon. Ook niet op straat als ik iets interessants zie. Maar ik fotografeer wel de horoscoop van mijn zoon in het Metro-krantje. Kijk, dit wordt zijn dag vandaag: ’De planeten die zorgen voor de energie staan aan jouw zijde, als er dus nog zware klussen te doen zijn, dan is dit wellicht de dag om de armen uit de mouwen te steken. Ook vanavond ben je nog topfit.’ Hij is twee jaar, dat wordt een topdag.”

“Ik maak ook filmpjes van mijn zoon waarin ik hem van alles wijsmaak. Kijken we samen naar wielrennen, dan vertel ik dat een goede vriend uit de big­band waarin ik speel, verantwoordelijk is voor alle valpartijen. En het werkt nog ook. Bij deze: Rogier, stop daarmee.”