Direct naar artikelinhoud
NieuwsChina

China laat voor het eerst bommenwerpers landen op eilanden in de Zuid-Chinese Zee

Bij wijze van machtsvertoon heeft China voor het eerst bommenwerpers laten landen op eilanden in de Zuid-Chinese Zee waar andere landen in de regio ook aanspraak op maken. Volgens de Chinese luchtmacht ging het om een oefening met als doel het vermogen van de Chinese strijdkrachten te verbeteren om het ‘hele grondgebied van China te bestrijken en op ieder moment en in iedere richting aanvallen uit te voeren’.

Chinese schepen op een van de omstreden eilanden.Beeld REUTERS

Het Chinese spierballenvertoon lokte meteen protesten uit van de Amerikaanse regering. Volgens een woordvoerder van het Pentagon wakkert China met zijn militaire oefeningen de spanningen in de regio aan. De regering-Trump heeft herhaaldelijk laten weten dat zij zich niet zal neerleggen bij de expansiedrift van China in de Zuid-Chinese Zee.

Op beelden van het Volksdagblad, het officiële orgaan van de Chinese communistische partij, was te zien hoe lange-afstandsbommenwerpers van het typ H-6K landden en opstegen vanaf een landingsbaan op een eiland in de Zuid-Chinese Zee. Volgens experts zou het gaan om het Woody-eiland, dat deel uitmaakt van de Paraceleilanden. Dat is een groep eilanden en koraalriffen waarop ook Taiwan en Vietnam aanspraak maken.

China beweert dat het historische rechten heeft op de Paraceleilanden, evenals de zuidelijker gelegen Spratly-eilanden, die ook door andere landen, zoals Vietnam en de Filipijnen worden opgeeist. De afgelopen jaren is China druk bezig geweest landingsbanen en militaire installaties aan te leggen op de eilanden en riffen om de buurlanden for voldongen feiten te plaatsen. Soms gaat het om formaties die maar nauwelijks boven water uitsteken, maar die door China zijn opgehoogd, zodat er plaats is voor een radarpost of verbindingsapparatuur.

De Zuid-Chinese Zee is een van de drukst bevaren zeeroutes. Bovendien bevat het gebied waarschijnlijk grote olie- en gasvoorraden. Naar verluidt zou China de laatste tijd ook raketbatterijen op de Spratly-eilanden hebben geïnstalleerd waarmee oorlogsschepen en vliegtuigen onder vuur kunnen worden genomen.

De Verenigde Staten laten regelmatig oorlogsschepen vlak langs de betwiste eilanden varen om te laten zien dat zij de Chinese aanspraken niet erkennen. Maar China trekt zich van de Amerikaanse militaire bewegingen niets aan.

De Verenigde Staten en China’s buurlanden zien ook met lede ogen toe hoe China steeds meer geld steekt in de modernisering en uitbreiding ven zijn marine en luchtmacht. Het land heeft onlangs een vliegdekschip in gebruik genomen en is momenteel bezig met de bouw van een tweede vliegdekschip. Dat zal ongetwijfeld worden ingezet om de territoriale aanspraken in de Zuid-Chinese Zee verder kracht bij te zetten.