Luister naar

Kerkelijk pionieren buiten de biblebelt. Hoe moet dat eigenlijk?

Nieuws
Wat zou er gebeuren als een succesvolle kerk als de Doorbrekers zou neerdalen in Brabant? Het is maar de vraag of die formule daar werkt.
Marc Volgers gaat daar naar de kerk
woensdag 16 mei 2018 om 03:00

Ik woon in ’s-Hertogenbosch met ruim 150.000 inwoners en nog geen twintig kerken (waarvan bijna de helft katholiek). Ik heb een aantal jaar in Amersfoort gewoond, net iets groter dan ’s-Hertogenbosch, met bijna 155.000 inwoners en volgens de site Kerkplein Amersfoort 76 kerken. Zes-en-zeventig! Dat is bijna vier keer zo veel! In Amersfoort bezocht ik de Rafaël-gemeente, toen ongeveer negenhonderd leden. Mijn huidige gemeente is voor het zuiden relatief groot met ongeveer tweehonderd leden (uit de regio). Veel van deze ABC-gemeenten (een samenwerkingsorganisatie voor vrije baptisten- en evangelische gemeenten, red.) in het zuiden zitten eerder rond de honderd leden, als ze dat al halen.

Ik heb dan ook altijd gemengde gevoelens als ik lees dat een megakerk ergens in de Biblebelt een nieuwe gemeente sticht. In 2012 kwam in Amersfoort een dependance van de Doorbrekers, een megakerk in Barneveld met zo’n tweeduizend bezoekers in de diensten (volgens de website). Mijn eerste gedachte was toen: waarom in Amersfoort? Zijn daar niet genoeg kerken? De Doorbrekers proberen op meer plekken door te breken. Zo is er in de Drechtsteden (Dordrecht en voorsteden) nu ook een dependance.

Barneveld

De Doorbrekers fungeren – in mijn optiek – meer als een keten met een bepaalde formule. De consument wil een kerkdienst in een bepaald format? Dan ‘vermarkten’ we het format toch? Door de diensten vanuit Barneveld naar de dependances te streamen op een groot scherm wordt dezelfde ervaring geboden. Dat die nieuwe ‘filialen’ altijd ergens op de Biblebelt zijn, is vanuit marketingoogpunt wel weer begrijpelijk.

De focus op de Biblebelt is trouwens niet aan evangelischen voorbehouden. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is bezig met ‘pioniersplekken’. Een geweldig idee, want hoe kun je een leeglopende kerk redden? In 2006 waren er nog 2,3 miljoen leden, in 2017 ruim 1,8 miljoen. Dus zijn er over het hele land pioniersplekken. Het hele land? Nee, was dat maar waar. De meeste pioniersplekken zijn op de Biblebelt en gelukkig ook in de Randstad en een paar in het oosten en noorden. En in het zuiden is er welgeteld één: in Maastricht. Terwijl ik zou denken: juist in het zuiden is er meer dan genoeg ruimte om te pionieren. Daarmee wil ik niet zeggen dat het niet goed is dat op de huidige plekken gepionierd wordt, maar vergeet het zuiden niet. Er zijn daar al (of nog?) PKN-gemeenten, dus waarom niet van daaruit pionieren? Er is nog een aspect, dat het nog complexer maakt. Stel dat de Doorbrekers naar Den Bosch komen. Hoe gaan ze de mensen in ’s-Hertogenbosch bereiken? Een eigentijdse hippe dienst is echt niet genoeg. De Bosschenaren zijn vaak in naam wel katholiek, maar hebben meestal niet veel met het geloof. Het zal eerder ten koste gaan van protestantse/evangelische kerken in de regio.

Er is ten minste één poging gedaan vanuit een succesvollere grote kerk van boven de rivieren hun ‘trucje’ hier toe te passen, en dat werkte niet. Daarvoor is er te weinig protestantse basis. En evangelischen hebben nog weleens een negatieve kijk op het katholieke geloof, wat eerder verwijdering oplevert dan toenadering. Wil je hier aansluiten bij de cultuur, dan zul je je ook moeten verdiepen in wat de mensen hier beweegt. Je zult een van hen moeten worden. En dat kost gewoon tijd. Geen succesfactoren, geen duizenden leden. En waarschijnlijk zul je een bijbaantje moeten nemen als tentenmaker of zo. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.