© JAA

De Waterbus spreekt vooral ‘toeristen’ aan

In februari voeren 4.097 passagiers mee met De Waterbus over het Albertkanaal. Tijdens de weekends was het drukker dan in de week.

jaa

Een maand intussen pendelt De Waterbus nu dagelijks tussen het Havenhuis in Antwerpen en de brug van de Houtlaan in Wijnegem. Uit de eerste cijfers blijkt dat 4.097 mensen al een ticketje kochten. Bijna de helft daarvan (1.968) nam gratis zijn fiets mee aan boord.

“We zijn tevreden met die resultaten. Niet vergeten dat De Waterbus pas sinds 18 februari in de vaart is en dat deze cijfers dus betrekking hebben op elf dagen bedrijvigheid. Bovendien is februari een wintermaand. De Waterbus blijft weersgevoelig transport”, aldus woordvoerder Anne-Katrien Frans.

Uit de eerste bevindingen van het Havenbedrijf blijkt dat er in de weekends beduidend meer passagiers aan boord stappen dan op weekdagen. De Waterbus wordt dus voorlopig meer door ‘toeristen’ gebruikt dan door pendelaars die de files willen omzeilen. Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) blijft nochtans optimistisch: “De Waterbus werd bewust opgestart in de winter om tegen het mooie weer op kruissnelheid te zijn. Het eerste filevrije alternatief van en naar haven en stad wordt nu al gesmaakt. Met de start van de werken aan de Oosterweelverbinding verwachten we heel wat groeipotentieel.”

Detailcijfers over de vijf haltes zijn er niet. Dit voorjaar start het Havenbedrijf met een elektronisch ticketsysteem en daarna zal ook die info beschikbaar zijn. Anne-Katrien Frans van De Waterbus: “We zijn bezig onze haltes langs het Albertkanaal comfortabeler in te richten met relingen, trapjes en bewegwijzering. Op die manier zal de klant nog beter de weg vinden.”

Een vergelijking maken met de andere routes van De Waterbus is moeilijk. “De schepen op de Schelderoute zijn groter waardoor er meer passagiers aan boord kunnen. De Scheldeschepen kunnen 120 passagiers meenemen, de veren op het Albertkanaal 75. De schepen op de Schelde varen tot 40 kilometer per uur, die op het Albertkanaal, vanwege de golfslag die meer effect heeft in het kanaal dan op de rivier, 18 kilometer per uur.”

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge