Direct naar artikelinhoud

Dit zijn de vier finalisten: wie wordt het beste raadslid van Nederland?

Ze hebben hart voor hun gemeente, weten wat er leeft onder de bewoners en doen er alles aan om hun idealen te verwezenlijken. Dit zijn de vier finalisten voor de titel Beste Raadslid van Nederland. U kunt nog stemmen tot dinsdagavond 22.15 uur op besteraadslid.nl.

Dit zijn de vier finalisten

'Politiek is veel koffiedrinken'

Willemien Treurniet (45)
Plaats: Middelburg
Partij: ChristenUnie
Aantal zetels: 3 van de 29
Plek op de lijst: 1

'Ik ben min of meer door toeval in de politiek beland. Ik zat in de selectiecommissie van de ChristenUnie, toen een raadslid vroeg of ik het niet zelf wilde doen. Waarom niet, dacht ik. Ik zat thuis met vier kinderen en was toe aan een nieuwe uitdaging. Dat was acht jaar geleden.

'Sindsdien heb ik een aantal zaken op de agenda gezet, zoals laaggeletterdheid. We hebben in dat kader ook een verkiezingsprogramma geschreven in gewonemensentaal, met goedkeuring van laaggeletterden. Verder heb ik het college kritisch aan de tand gevoeld over de Klijnsma-gelden (subsidie voor arme kinderen, red.), die niet altijd even goed worden besteed. De gemeente kijkt op mijn voorstel naar tijdelijke opvang voor dementerenden, zodat mantelzorgers ook hun rust krijgen. Behalve betrokken bij dit soort sociale kwesties ben ik een liefhebber van fietsen, dus ik stip wel vaker de verkeersveiligheid aan.

'Politiek is veel koffiedrinken. Als je echt iets wilt bereiken, heb je een meerderheid nodig. Dan helpt het om vooraf te overleggen met raadsleden van andere partijen. Bovenal onderzoekt een goed raadslid wat er leeft onder de inwoners. Als mijn rol beperkt zou zijn tot het stemmen over raadsvoorstellen, houdt het voor mij op.'

Willemien Treurniet, ChristenUnieBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

'Je moet een voorbeeld zijn'

Nourdin El Ouali (36)
Plaats: Rotterdam
Partij: Nida
Aantal zetels: 2 van de 45
Plek op de lijst: 1

'Een goed raadslid weet wat er speelt in de stad, is een verlengstuk van de bewoners. Integriteit vind ik belangrijk: je moet het goede voorbeeld geven om de kloof te overbruggen tussen politiek en burger. Dat is een opgave voor elke politicus, los van je partijkleur.

'Het begint met visie en je verhaal begrijpelijk neerzetten. Je moet als raadslid goed kunnen samenwerken, coalities en meerderheden smeden. Dat kost veel overtuigingskracht en lobbywerk, zeker in de oppositie. Het is vooral lastig als je in de gemeentebegroting financiële dekking moet vinden voor je plannen.

Nourdin El Ouali, NidaBeeld Arie Kievit

'We hebben meer dan honderd raadsvoorstellen gerealiseerd. Dankzij wijktraineeships doen jongeren nu werkervaring op in hun eigen buurt. Ik ben trots op de motie 'Straatwijs in het onderwijs', om de leefwerelden van jongeren thuis, op school en op straat met elkaar te verbinden. Door de motie 'Babyboom' wordt bij de geboorte van ieder nieuw Rotterdammertje een boom geplant.

'Ik hoop dat we in de volgende raadsperiode een wethouder mogen leveren. Ik heb die ambitie wel, maar een commissie van mijn partij gaat over de voordracht. Als het beter is dat ik in de raad blijf, dan doe ik dat. Je hebt niets aan een goede wethouder met een zwakke fractie.'

'Ik verkoop geen lucht'

Rick Brink (32)
Plaats: Hardenberg
Partij: CDA
Aantal zetels: 9 van de 31
Plek op de lijst: 3

'Ik was actief bij voetbalvereniging HHC Hardenberg, toen de voorzitter van het CDA me vroeg voor het lokale partijbestuur. Hij vond me wel geschikt voor de politiek. In 2014 was ik voor het eerst verkiesbaar in de gemeenteraad, op de zesde plek. Het bijzondere vind ik dat alle CDA-raadsleden met voorkeurstemmen zijn verkozen. Dat zegt iets over hoe diep onze fractie geworteld is in de samenleving.

'De afgelopen vier jaar heb ik me ingezet voor de toegankelijkheid van de gemeente. Niet alleen voor mensen in een rolstoel, zoals ikzelf, maar ook voor bijvoorbeeld ouderen en voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dankzij een motie werd een jeugdlintje ingevoerd. Ik vond dat er in de gemeente te negatief over jongeren werd gepraat: ze roken en drinken te veel, ze maken dingen kapot. Voor zo'n motie moet je wel vechten, andere raadsleden moeten het je wel gunnen.

'Ik heb als raadslid heel veel aan keukentafels gezeten, in buurthuizen en bij verenigingen. Ik verkoop de mensen geen lucht en beloof geen dingen die ik niet kan waarmaken. 'Nee' is ook een antwoord. De komende vier jaar wil ik als raadslid verder rijpen in de politiek. Wie weet word ik daarna nog eens wethouder.'

Rick Brink, CDABeeld Harry Cock / de Volkskrant

'Nooit chagrijnig worden'

Johnas van Lammeren (45)
Plaats: Amsterdam
Partij: Partij voor de Dieren
Aantal zetels: 1 van de 45
Plek op de lijst: 1

'Ik was al jaren actief bij de partij als vrijwilliger, toen ik in 2010 solliciteerde voor een plaats op de lijst in Amsterdam. Ik ben in Brabant opgegroeid tussen de veestallen, waar ik in aanraking kwam met de bio-industrie. Vandaar mijn interesse in hoe we als mens met dieren omgaan.

'Als eenmansfractie hebben we de laatste jaren veel bereikt, bijvoorbeeld in de strijd tegen de plasticsoep: het ballonnenverbod bij evenementen, experimenten om plastic uit het water te filteren, het convenant met supermarkten voor betaalde plastic tasjes. Andere hoogtepunten zijn een vergroening van de belastingen, de ja/ja-sticker en de verplichte vergunning voor evenementen met dieren.

Johnas van Lammeren, Partij voor de DierenBeeld Arie Kievit

'Mijn geheim? Ik word nooit chagrijnig en blijf ons verhaal vertellen. Komen we met een plan voor een ballonnenverbod, dan denken andere raadsleden dat we gek zijn geworden, totdat ik hen met wetenschappelijke onderbouwing uitleg waarom het niet meer dan logisch is. Ook lanceer ik een plan vaak in de media, waardoor er discussie ontstaat en de raad het eerder oppakt.

'Een goed raadslid heeft een duidelijk doel voor ogen en is daarbij volhardend maar niet vervelend. En maakt keuzen, want het is gewoon te veel, zeker als eenmansfractie in Amsterdam.'

De winnaar wordt dinsdagavond bekendgemaakt in Paradiso in Amsterdam. De uitslag wordt voor 50 procent bepaald door onlinestemmen en voor 50 procent door een vakjury. De Volkskrant organiseert deze verkiezing samen met campagnebureau BKB, omroep WNL en het Periklesinstituut.