© Serge Minten

OPEN BRIEF. “Het openbaar vervoer blijft in Limburg wel achter. De reden? De afwezigheid van openbaar vervoer”

De Vlaming kiest steeds vaker voor een alternatief vervoersmiddel, behalve voor woon-werkverkeer, zo blijkt uit onderzoek. Allemaal goed en wel, zegt Neeroetenaar Patrick van Horne, maar in Limburg is dat zo goed als onmogelijk. Hij schreef een open brief naar minister Weyts om de toestand aan te klagen.

U kan de hele open brief van Patrick van Horne hier lezen.

Beste mensen van de overheid,

Beste Ben Weyts,

Ik ben Limburger (uit het mooie Neeroeteren), dus alles gaat wat trager. Alles, want wij praten wat trager dan de voor ons bijna niet verstaanbare West-Vlaming.

En oh ja, bij ons zijn er nog veel bossen, dus is de link naar ‘minder beschaafd’ al snel gelegd. We luisteren naar de Limburg-grappen en knikken lachend, instemmend (eigenlijk zijn we slimmer dan dat jullie durven vrezen).

Ook die Limburgse gezelligheid, daar ben ik trots op. Ik wil ook heel graag een deeltje zijn van de parking van Antwerpen, liever dat dan er te wonen.

Kortom: ik ben een trotse Limburger en wereldburger, trots en weinig eisend.

Maar soms... doet het pijn... dan zou ik graag wat Limburgse logica aan mijn landgenoten geven...

Ik zie het nu al in de kranten: er wordt hard gewerkt aan auto’s inruilen voor fietsen, bus- en treinabonnementen... en het werkt!

Vandaag werd op het nieuws verteld dat er steeds meer gefietst wordt in Vlaanderen, dat de auto wat minder gebruikt wordt.

Ik luisterde en was trots, want ik heb op mijn fiets (3 jaar geleden gekocht) 1000 km gefietst. Iets en eigenlijk niks, maar een mijlpaal.

Enfin, steeds meer fietsen dus, ik doe mee. Maar het openbaar vervoer zou niet achterblijven. Zal ik even iets voorspellen?

Het openbaar vervoer blijft in Limburg wél achter, zeker van! De reden? De afwezigheid van het openbaar vervoer.

Ik heb wel ooit opdrachten in Antwerpen waarvoor ik weinig materiaal nodig heb. Het openbaar vervoer zou in dat geval een heerlijke optie zijn... als er voldoende openbaar vervoer is....

Mijn vrouw werkt hier 30 km vandaan, in Hamont, een half uurtje rijden dus. Ooit bekeken we de optie ‘openbaar vervoer’. Dat bekijken was eenmalig, want 1 uur en 45 minuten onderweg zijn voor 30 km??

Beste minister, liefste mensen van de overheid. Ik weet het, Limburg is gezellig, traag is leuk. Er kan bij ons ook veel gefietst worden. Uiteraard willen jullie Limburg zo heerlijk rustig houden, maar zolang er niets aan het openbaar vervoer gebeuren zal, zullen wij met de auto rijden.

Kijk naar Hamont, daar rijdt de trein sinds een aantal jaren. Het is een verademing voor de inwoners van Hamont. Ik hoef dus maar 1 uur en 45 minuten in de bus te zitten om daar de trein te nemen. En ik trek het nu wat met de haren. In Genk ben ik met de bus in een half uur (als ik de bus niet mis).

Heb ik een punt gemaakt? Limburg is heerlijk rustig, maar soms mogen de dames en heren in Brussel toch wat sneller werken voor ons. Beschaving hoeven jullie ons niet bij te brengen, openbaar vervoer wel...

Kalme groeten (met een stuk Limburgse vlaai),

Patrick