Vrouw krijgt rijverbod voor illegale parkeerschijf: “Dit is echt het foutste kerstcadeau ooit”

© Archiefbeeld

Een vrouw die betrapt werd op het gebruik van een automatische parkeerschijf, heeft hiervoor in de politierechtbank van Halle een rijverbod gekregen. “Je kan zo'n schijf op vele sites terugvinden, waardoor vele mensen denken dat het gebruik ervan legaal is.”

Jelle Schepers

Een niet alledaagse zaak in de politierechtbank van Halle. Een vrouw moest er verschijnen omdat ze op 9 februari van dit jaar werd betrapt op het gebruik van een automatische parkeerschijf. De politie had ontdekt dat het geen gewone parkeerschijf, maar wel eentje met batterijen was waarmee de schijfkaart opschuift op het tempo van de klok. Hoewel de dame nog over een blanco strafblad beschikte, vroeg de procureur toch om een rijverbod van 15 dagen omwille van de onsympathieke aard van de overtreding.

Ook politierechter Johan Van Laethem had het niet hoog op met de dame en haar toestel. “Zo'n automatisch voortschrijdende parkeerschijf behoort echt wel tot de categorie van foute kerstcadeaus. Blijkbaar zijn deze schijven meer en meer in gebruik”, aldus de rechter die de vrouw effectief een rijverbod van 15 dagen gaf. Bovendien kreeg ze ook nog de minimumboete van 1.600 euro, al werd drievierde daarvan wel met de helft uitstel uitgesproken aangezien het haar eerste inbreuk was.

Dat het om een relatief zware bestraffing gaat, komt omdat het gebruik van zo'n automatische parkeerschijf niet beschouwd wordt als een simpele parkeerovertreding. Het gaat immers om een inbreuk op artikel 62bis van de wegverkeerswet, waarin staat dat het verboden is om op de openbare weg een uitrusting bij zich te hebben die de vaststelling van verkeersrechtelijke overtredingen bemoeilijkt of verhindert.

Websites

Tijdens de behandeling van de zaak verwees de rechter nog naar een vonnis van de rechtbank van Antwerpen in 2010 over een gelijkaardige overtreding. Rechter Johan Van Laethem citeerde zijn Antwerpse collega die het had over bedrog en over een “ernstig en laakbaar feit” dat blijk geeft van “een bedrieglijke ingesteldheid en een gebrek aan normbesef.”

Volgens de advocaat van de dame was zijn cliënte helemaal niet ter kwader trouw. “Mijn cliënte voerde een stage uit, en in de omgeving was er enkel een blauwe zone om te parkeren”, aldus de advocaat. “Ze had via via gehoord over het bestaan van zo'n geautomatiseerde parkeerschijf, en je kan zo'n toestel op verschillende websites kopen. Het was ook de allereerste keer dat ze het gebruikte. Mijn cliënt is zeer naïef geweest, maar velen denken dat zo'n schijf legaal is aangezien je die na een paar muisklikken al opgestuurd kan krijgen.”

Weggegooid

De procureur wees erop dat het ook mogelijk is om wapens en andere illegale zaken via het internet te kopen. Volgens de wet had het toestel verbeurd verklaard moeten worden, maar de dame heeft het volgens haar advocaat weggegooid na de inbreuk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen