Schepen Inge De Ridder en gedeputeerde Luk Lemmens leggen de laatste steen van het tunnelmuurtje 13N op Noeveren.© rr

Historische tunnelmuurtjes tussen steenbakkerijen, uniek in de wereld, in ere hersteld

Boom/Niel/Rumst -

Met een ‘laatste steenlegging’ is het project Rupelstreek aan de bak afgerond. Met dit project kregen de historische tunnelmuurtjes, die destijds deel uitmaakten van het tunnelnetwerk tussen de steenbakkerijen en kleigroeven, een grondige opknapbeurt.

Bart Roggeman

Met de inzet van medewerkers van de lokale maatwerkbedrijven 3W+, Vlotter en Groep Intro werden de voorbije jaren veertien historische tunnelmuurtjes in Niel, Boom en Rumst onder handen genomen. De oudste exemplaren trotseren al bijna tweehonderd jaar weer en wind, waardoor herstellingswerken noodzakelijk waren. Met een laatste steenlegging, door gedeputeerde Luk Lemmens en Booms schepen van Toerisme Inge De Ridder (N-VA), aan tunnelmuur 13N in het beschermde dorpsgezicht Noeveren werd het project afgerond.

De tunnelmuurtjes maken deel uit van het kleinschalig bouwkundig erfgoed. Ze zijn onderdeel van het unieke transportsysteem dat destijds de klei tussen de kleiputten en de steenbakkerijen vervoerde. Het transportsysteem is uniek in de wereld.

Arbeiders in de jaren 1930 bouwen een tunnel onder de Nielsestraat door.© archief Ten Boome

Voor de metselaars in opleiding bij de maatwerkbedrijven was de renovatie tegelijk een leerzame ervaring. “Doordat ze zoveel verschillen in ouderdom, en doordat de metselaars zich indertijd bedienden met de overschotten van hun eigen steenbakkerij, zijn geen twee tunnelmuurtjes gelijk”, vertelt ploegbaas Danny Van Lijsebeth van 3W+. “Elk muurtje vroeg om een eigen aanpak, waardoor onze metselaars verschillende technieken leerden.”

Het project, met een totaalbudget van bijna 200.000 euro, werd gerealiseerd met de financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de Vlaamse overheid, de provincie Antwerpen en de gemeenten.

Je kan de steenbakkerstunnels verkennen met de wandelroute Steenbakkerstunnels herontdekt die in een handige brochure is gegoten. Die kan je hier downloaden.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners