© RR

Onderzoek rond misdaadfamilie Y. op volle toeren: politieman opgepakt, graafwerken in woning

Een 35-jarige inspecteur van de politiezone Antwerpen is aangehouden in het onderzoek naar de criminele organisatie rond de Y.-clan. Vrijdag werd in het onderzoek ook een hele dag lang een woning in Deurne ondersteboven gehaald. Volgens onze informatie waren de speurders in de woning op zoek naar misdaadgeld. Of dat ook gevonden is, is niet duidelijk.

jtp, dvd, vdaa, sare

Politieman Michael K. (35) werkt al ongeveer tien jaar vanuit het politiekantoor in de Handel­straat in Antwerpen-Noord. Als lid van het wijkteam kent hij de buurt rond het kantoor als zijn broekzak. Donderdag werd de man op de luchthaven van Zaventem, bij zijn terugkeer uit vakantie, in de boeien geslagen door speurders van de federale gerechtelijke politie Antwerpen (FGP). Dezelfde avond deden rechercheurs een huiszoeking in het politiekantoor van de Handelstraat en in de woning van K. in Kontich.

(Lees verder onder de foto.)

© RR

Gisteren besliste de onderzoeksrechter, onder meer op basis van de resultaten van die huiszoekingen, dat K. aangehouden blijft. Hij zit in de gevangenis in Mechelen. “Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, schending van het beroepsgeheim, passieve corruptie en misbruik van vertrouwen”, zegt parketwoordvoerster Christel Minne.

K. zal volgende week voor de raadkamer verschijnen.

Verdeelde reacties

Het parket verdenkt de politie-inspecteur er dus van hand- en spandiensten te hebben geleverd aan de misdaadclan Y. De Assyrische familieclan werd eerder deze week opgerold door de FGP.

De familie Y. organiseerde haar zaken (drugssmokkel, wapenhandel, witwas …) vanuit de directe omgeving van het politiekantoor in de Handelstraat. Eethuis Mevlana, waar vorige zomer nog een granaat ontplofte en waar bendeleider Bayram Y. geregeld gespot werd, grenst aan de uitgang van de garage van het commissariaat.

Al bij de eerste communicatie verwees het parket naar mogelijk betrokken politiemensen die door de bende aangezocht werden om bepaalde zaken te doen. K. is de eerste politieman die gearresteerd werd in het onderzoek.

De Antwerpse politie wil niet reageren, maar binnen het korps zijn de reacties verdeeld. Enerzijds heeft K. de reputatie van een integere politieman te zijn die zijn werk in het hart draagt. In zijn hoedanigheid van politieman kwam hij al twee keer op televisie, onder meer in de documentairereeks Politie 24/7 over het reilen en zeilen van het Antwerpse korps. Anderen hebben minder vertrouwen. “De stap is kleiner vanuit de wijkteams”, zegt iemand. “En ik zie hem wel tot zoiets in staat. Onze naam wordt weer door het slijk gehaald en wij moeten ons op straat weer verantwoorden.”

Grote werken bij huiszoeking

Ook gisteren draaide het onderzoek naar de Y.-clan nog op volle toeren. In de Leopold Gilislaan in Deurne werd een woning urenlang doorzocht. De speurders deden daarvoor een beroep op de Civiele Bescherming. Die kwam ter plaatse met graafmachines en kettingzagen. Volgens onze informatie werd vooral in de inpandige garage van het huis gezocht. “Wat er gezocht werd, kan ik niet zeggen”, zegt parketwoordvoerster Minne. Volgens onze informatie waren de speurders in de woning op zoek naar misdaadgeld. Of dat ook gevonden is, is niet duidelijk.

(Lees verder onder de foto.)

© ATV

Wel is zeker dat de actie paste in het onderzoek naar de familie Y.. In de woning staat een vrouwelijk lid van de familie ingeschreven. De speurders vielen er dinsdag ook al binnen en namen toen twee luxewagens in beslag.

Acht verdachten in het dossier verschenen gisteren voor de raadkamer. Zeven vroegen en kregen uitstel, van één verdachte werd de aanhouding bevestigd. Zes andere vermeende bendeleden komen maandag voor de raadkamer.

© RR