Peraïta ontslagen bij Samusocial

© BELGA

Pascale Peraïta is ontslagen als directrice bij Samusocial, zonder enige vergoeding. De voormalige PS-politica overweegt de beslissing aan te vechten.

Matthias Verbergt

Nadat ze in mei ontslag had genomen als bestuurster bij de Brusselse daklozenorganisatie, wilde de voormalige PS-politica terugkeren in haar vorige rol als directrice.

Vermoed werd dat Peraïta haar directricetitel alleen opnieuw wilde verwerven om een ontslagvergoeding te innen. Die kan, wegens haar anciënniteit en ruime wedde, hoog oplopen. De nieuwe raad van bestuur van Samusocial heeft haar nu officieel ontslagen 'om dringende reden'. Er wordt geen enkele vergoeding uitbetaald, zo meldt Samusocial.

'We zullen de beslissing bestuderen', reageert Quentin Wauters, Peraïta's advocaat. 'We denken eraan dit aan te vechten voor de arbeidsrechtbank.'

In het voorjaar bleek dat de raad van bestuur en het directiecomité van Samusocial voor tienduizenden euro’s aan zitpenningen hadden opgestreken. Ook toenmalig Brussels burgemeester Yvan Mayeur nam in de nasleep van de affaire ontslag.

Peraïta meent recht te hebben op een opzegvergoeding omdat ze in 2013, toen ze Brussels OCMW-voorzitster werd, als directrice enkel met verlof zonder wedde ging. Eerder deze maand was ze nog van plan om zich opnieuw te melden bij Samusocial, aangezien dat verlof volgens haar was vervallen toen de organisatie een nieuwe raad van bestuur had benoemd.

Dat plan stuitte op verzet bij de Brusselse politieke partijen en de werknemers van Samusocial, en werd uiteindelijk afgeblazen.

Samusocial erkent dat er mogelijk nog een juridische procedureslag volgt, en onthoudt zich daarom verder van commentaar.