Direct naar artikelinhoud
Tv-tipsZondag

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 27 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Andere Tijden Sport kijkt terug op het WK van 2002. Guus Hiddink boekte succes met de ploeg van Zuid-Korea.Beeld EPA / Kim Jae-Hwan

Burma with Simon Reeve

Zondag, Canvas, 20.15 uur

Beroepsreiziger Simon Reeve wilde al lang naar Myanmar/ Birma. Al was het maar om de tweeduizend boeddhistische tempels van Bagan te zien, ‘alsof alle Europese kathedralen bij elkaar geplaatst zijn in één grote stad.’ Maar dan begint het geweld tegen de Ronhingya en krijgt Reeves reis een ander karakter.

Tegenlicht: Vleeskwekers

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Kweekvlees komt eraan. Kweekvlees zijn de in het laboratorium opgekweekte stamcellen van een koe of ander dier. Echt vlees, zonder dat er een dier voor geslacht hoeft te worden. De heilige graal, of zijn er toch grote nadelen?

Bed & Breakfast

Zondag, NPO 1, 21.15 uur

Antropologisch bekeken een parel natuurlijk. Bed & Breakfast laat zien dat de Nederlander op vakantie griezelige perfectie verwacht. Het nachtkastje mag geen millimeter te ver naar links staan, elk boventallig hangertje in de kast leidt tot afschuw. De Nederlander wil op vakantie dat alles precies zo is als thuis. En het ontbijt is nooit goed genoeg.

Biggest Weekend

Geen Glastonbury dit jaar, maar wel BBC’s Biggest weekend-festival in vier steden: Perth, Belfast, Swansea en Coventry. Met o.a. Emili Sande en Clean Bandit (Zaterdag, BBC 2, 20.45 uur), Sam Smith (Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur), Noel Gallaghers High Flying Birds (Zaterdag, BBC 2, 23.00 uur), Taylor Swift (Zondag, BBC1, 20.30 uur), Florence + The Machine (Zondag, BBC 2, 22.00 uur), Liam Gallagher (Zondag, BBC 2, 23.00 uur). Check ook BBC4.

Andere tijden sport

Zondag, NPO 1, 22.05 uur

Toen de Koreanen het WK voetbal hadden binnengehaald, vonden ze het een onverteerbaar idee dat hun eigen nationale elftal nauwelijks iets klaar zou spelen. Er moest een trainer komen die voor Zuid-Koreaans succes kon zorgen. Ze herinnerden zich die besnorde Nederlander, die op het WK van 1998 nogal brutaal trainingstijd van het Zuid-­Koreaanse elftal had afgesnoept: Guus Hiddink. Hij had onmogelijke eisen, schoffeerde bobo’s, was ongetrouwd bovendien, maar kreeg meer voor elkaar dan ooit gedroomd: de vierde plek op het WK van 2002.

San Andreas (Brad Peyton, 2015)

Zondag, Net 5, 20.00 uur

Het rampscenario waarin de San Andreasbreuk in Californië binnen afzienbare tijd een zware aardbeving veroorzaakt, is reëel. Paul Giamatti als tegen de klippen op waarschuwende aardbevingsprofessor, die met gloednieuwe voorspellingssoftware tijdig wat miljoenensteden hoopt te evacueren, geeft San Andreas een zweem van urgentie. Maar verder had de film van Brad Peyton (nu in de bios met Rampage) net zo goed Earthquake Apocalypse kunnen heten. Ondanks het budget (100 miljoen dollar), waarmee de Hollywood-letters in de heuvels van Los Angeles, brandende wolkenkrabbers en een door een tsunami opgetild containerschip met volle overtuiging ter aarde storten, is de door Dwayne ‘The Rock’ Johnson aangevoerde aardbevingsblockbuster slechts een smakelijke filmsnack uit de B-categorie.

The Ides of March (George Clooney, 2011)

Zondag, BBC 1, 00.35 uur

Kroniek van een aangekondigde deceptie, zo valt dit uitstekende politiek drama van en met George Clooney samen te vatten. Het is het verhaal van de ambitieuze persvoorlichter Stephen Meyers (Ryan Gosling), die met de Democratische presidentskandidaat Mike Morris (Clooney zelf) verkiezingscampagne voert. Stephen gelooft in Morris’ oprechtheid en integriteit, hoe naïef dat ook klinkt in ogen en oren van zijn omgeving. Ondanks alle peptalk en mooie praatjes is de politiek, zeker op dit niveau, geen zaak voor idealisten. Bovendien is Stephen zelf ook geen heilige; hij is ambitieus en heeft er veel voor over om de top te bereiken. Dat het mis moet gaan, is duidelijk. Maar de manier waarop kent wel een paar verrassingen. Gebaseerd op het toneelstuk Farragut North van Beau Willimon, producent van House of Cards.