© rr

Enorme groep motorrijders maakt het bont op Antwerpse Ring: “Wij houden gewoon van adrenaline”

Een grote groep motorrijders heeft zaterdag voor verkeershinder gezorgd op de Antwerpse Ring. De politie heeft de groep aan de kant gezet op de E34 richting kust omdat verschillende motards zware overtredingen begingen, zoals op hun achterwiel rijden en parkeren op de pechstrook. “Het is niet zo dat wij door het verkeer lopen te scheuren. Wij houden gewoon van adrenaline, lekker weer en motorgeluiden”, stelt een deelnemer.

DVD/MKM

Het gaat om een enorme groep van honderden motorrijders. Het evenement heet ROC Antwerpen, wat staat voor ’Ride of the Century’, en wordt georganiseerd door het Nederlandse WheelieTime. Dat is een organisatie die onder andere kledij verkoopt en ook een grote online gemeenschap aanspreekt. Zoals de naam doet vermoeden, houdt de WheelieTime-gemeenschap vooral van op het achterste wiel rijden.

(Lees verder onder de video)

“Het is de tweede keer dat we dit doen, vorig jaar was het heel leuk”, zegt een organisator. “Alleen hadden we niet verwacht dat het dit jaar zo zou ontploffen. Ik denk dat er misschien wel 400 motards zijn komen opdagen.”

Rijverbod

De Antwerpse politie kon er in ieder geval niet om lachen. “Wij hebben de groep opgepikt in de omgeving van Kinepolis op Luchtbal”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns. “De groep trok via de Antwerpse Ring richting Kennedytunnel en zo naar de E34 richting kust. Onderweg hebben we verschillende zware overtredingen vastgesteld waaraan een rijverbod van 15 dagen gekoppeld is.”

De politie zette de groep aan de kant ter hoogte van Melsele en controleerde verschillende bestuurders op onder meer het dragen van de juiste kledij.

Hoeveel boetes er zijn uitgeschreven zal pas later duidelijk worden.

Gekke dingen doen

Brad Valkenburg van de groep WheelieTime, deelnemer aan het evenement, is zich van geen kwaad bewust. “Bij dit evenement komen stuntmotoren uit allerlei landen samen om gekke dingen te doen op één wiel. Er waren deelnemers uit onder meer Frankrijk, Duitsland en België. Het is de tweede keer dat dit plaatsvond. Vorig jaar mochten we volledig onze gang gaan, en was er geen enkel probleem.”

“Maar dit jaar is het aantal deelnemers een beetje geëxplodeerd qua aantal. Ik schat dat er wel 600 man was vandaag, terwijl er vorig jaar zo’n 150 waren. En nu mochten we ineens niets meer doen”, vervolgt Valkenburg. “Wheelies bijvoorbeeld, dat werd niet meer getolereerd door de politie. Ze waren met een man of zestig, die agenten. Elke motard moest op voorhand ook blazen. Op zich geen slechte zaak. Maar nadien werd er veel te streng gecontroleerd op alles. De politie schreef bekeuringen uit omdat bij sommige deelnemers hun uitrusting niet in orde was. Er werden ook veel rijbewijzen ingetrokken.”

Splintergroepen

Als gevolg van de strenge controle, verliet een deel van de rijders de stoet, legt Valkenburg nog uit. “Omdat het zo streng was, zijn heel veel deelnemers de andere kant op gaan rijden. Normaal gesproken is het de bedoeling dat wij het hele traject door de politie begeleid worden. Wij brengen de andere mensen van het verkeer niet in het gevaar, want de politie zet kruispunten af en op autosnelwegen voorzien ze vrije rijbanen voor ons. Maar in een mum van tijd zijn er verschillende splintergroepen ontstaan waardoor het voor de politie niet meer in de hand te houden was. Het is helemaal onze bedoeling niet om in het verkeer gek te lopen scheuren. Zo lijkt het misschien wel in die filmpjes. Maar dat komt omdat sommige deelnemers andere dingen zijn gaan doen om boetes te ontlopen. Ze zijn uit de groep gegaan, wat heeft geleid tot gekke situaties.”

“Of dit niet ronduit gevaarlijk is? Het gevaar zal er altijd wel zijn. Maar nogmaals: het is niet zo dat wij het door het verkeer lopen te scheuren. Wij houden gewoon van adrenaline, lekker weer en motorgeluiden.”

Stuntend door de stad

Op het Instagram-account van het evenement zijn video’s te zien waarop motards vrijdagavond ook al in de stad de boel onveilig maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.