Samen met een honderdtal Rupelmondenaren mochten de kandidaat-vormelingen Apostelbrokken rapen.© dvk

Twaalf jonge vormelingen zetten eeuwenoude traditie van Apostelbrokken voort

Rupelmonde -

Op het kerkplein van Rupelmonde zijn donderdagnamiddag weer Apostelbrokken uitgedeeld. Die traditie gaat terug naar de zestiende eeuw, toen rijken brood bedeelden om de mensen in armoede te ondersteunen.

Dieter Verschooren

Op Witte Donderdag worden er Apostelbrokken gegooid vanop de pui van het voormalige gemeentehuis. Het is een traditie die door de Rupelmondse bakker Cornelis Rooman werd opgestart in de zestiende eeuw, toen die mensen in armoede wilde ondersteunen. Elk jaar wordt die traditie in ere gehouden door enkele vooraanstaande personen, zoals het Kruibeekse schepencollege, en twaalf kandidaat-vormelingen. Zij krijgen een voetwassing in de kerk van de lokale pastoor en wijden samen de Apostelbrokken. Die grote hompen brood worden dan later naar het publiek gegooid. (Lees verder onder de foto)

Samen met een honderdtal Rupelmondenaren mochten de kandidaat-vormelingen Apostelbrokken rapen.© dvk

In Kruibeke wonen heel wat mensen die zich ook elke dag inzetten om de minderbedeelden te ondersteunen. Om hen te lauweren werd in 2016 de prijs Hedendaagse Cornelis in het leven geroepen. Die prijs komt dit jaar twee Kruibeekse bakkers toe. (Lees verder onder de foto)

Bakkers Van Trier en Haerens zijn de Hedendaagse Cornelis 2024.© IF

Zowel bakkerij Haerens als bakkerij Van Trier mogen zich Hedendaagse Cornelis noemen. “Al meer dan twintig jaar organiseert Welzijnsschakels De Opstap op zaterdag een broodbedeling voor mensen die het financieel moeilijk hebben”, zegt voorzitter Hubert De Gendt. “Na sluitingstijd halen vrijwilligers bij de lokale bakkers het overschot aan brood, pistolets en gebak op, dat vervolgens gratis wordt verdeeld onder de mensen die het moeilijk hebben. De voorbije tien jaar hebben bakker Van Trier en bakker Haerens zich ingezet voor deze organisatie. Het lijkt soms alsof bakkerij Van Trier een extra oven aanzet om voldoende brood en pistolets te kunnen leveren. Bakker Haerens belt soms ook tijdens de week als er overschot is. Dat wordt dan verdeeld onder de gezinnen die het meest dringend hulp nodig hebben. Op die manier voorzien we wekelijks zo’n vijftien Kruibeekse gezinnen van brood als basisvoedsel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER