Direct naar artikelinhoud

Militaire oefeningen VS en Zuid-Korea gaan gewoon door in aanloop naar Korea-top

De timing van de oefeningen is opmerkelijk, omdat aan het eind van die maand een top gepland is tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Noord-Korea ziet de militaire oefeningen traditioneel als een provocatie.Beeld EPA

De VS en Zuid-Korea beginnen op 1 april hun jaarlijkse militaire oefeningen in Zuid-Korea. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. 

De timing is opmerkelijk, omdat aan het eind van die maand een top gepland is tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Noord-Korea ziet de militaire oefeningen traditioneel als een provocatie.

Routine

Normaliter vinden de oefeningen in maart plaats, maar in verband met de Olympische Winterspelen werden ze dit jaar uitgesteld. Zowel Washington als Seoul noemt de oefeningen, waaraan meer dan tienduizend Amerikaanse en 290.000 Zuid-Koreaanse troepen deelnemen, routine. Noord-Koreaanse staatsmedia stellen echter dat zij het Koreaanse schiereiland "naar de rand van oorlog" duwen.