Dominicaan die Kevin Castro doodstak veroordeeld tot 17 jaar cel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft José G.M. (31) veroordeeld tot de gevorderde 17 jaar cel voor de moord op Kevin Castro. De 26-jarige Ecuadoraan werd drie jaar geleden doodgestoken tijdens een nachtje stappen in Antwerpen.

De feiten speelden zich in de nacht van 3 op 4 oktober 2014 af in de buurt van de Grote Markt in Antwerpen. De aanleiding voor de steekpartij was een ruzie die ontstaan was voor danscafé Cuba Bella in de Grote Pieter Potstraat. De beklaagde zou Castro een “hoerenzoon” genoemd hebben, waarna het tot een handgemeen kwam.

Hartstreek

José G.M. werd door het latere slachtoffer en zijn vrienden geslagen met broekriemen. Op camerabeelden was te zien hoe de vechtpartij eindigde op de Suikerrui, waarna de kemphanen uit elkaar gingen. José G.M. werd aangemaand om te vertrekken, maar hij was tijdens de schermutseling zijn tas kwijtgeraakt en ging terug richting Cuba Bella.

Volgens een getuige kreeg hij daar een mes overhandigd, waarna hij terug naar de Suikerrui liep. Hij stoof op Kevin Castro af en viel hem aan. Het slachtoffer probeerde zich te verweren en het mes te ontwijken, maar kreeg een steek in de hartstreek. José G.M. vluchtte daarna weg. Het slachtoffer zakte ineen en overleed later in het ziekenhuis.

Madrid

De Dominicaan bleef lange tijd onvindbaar. Er werd een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd en de politie en het parket verspreidden ook een opsporingsbericht. Op 4 september 2015 werd José G.M. opgepakt in de Spaanse hoofdstad Madrid, waar hij voor nog andere feiten terecht moest staan. Eind 2016 werd hij dan overgeleverd aan ons land. De dertiger zit sindsdien in voorhechtenis.

Hij erkende dat hij het slachtoffer gestoken had, maar vroeg toch de vrijspraak, omdat hij uit wettige zelfverdediging zou gehandeld hebben. “Bij de eerste schermutseling was hij inderdaad het slachtoffer, maar hij had daarna voldoende tijd om weg te gaan. Hij koos er echter voor om zelf terug de confrontatie op te zoeken, ditmaal gewapend met een mes. Van wettige zelfverdediging of van enige uitlokking door het slachtoffer kan geen sprake zijn. Een aanval met een mes staat ook niet in verhouding tot een aanval met broeksriemen”, oordeelde de rechtbank.

Ook de intentie tot doden, die door de verdediging betwist werd, en de voorbedachtheid vond de rechtbank bewezen. Het slachtoffer laat twee zoontjes na. Verschillende familieleden hadden zich burgerlijke partij gesteld. Zij kregen ongeveer 200.000 euro aan schadevergoedingen toegekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen