Egypte veroordeelt twintig politiemoordenaars ter dood

© AFP

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft maandag de doodstraffen van twintig islamisten bevestigd, die schuldig werden bevonden aan de moord op 13 politieagenten tijdens onrusten na de afzetting van de ex-president Mohamed Morsi in 2013.

Het hof bevestigt zo de uitspraak die een strafrechtbank in Caïro deed op 2 juli 2017. Tegen de uitspraak van maandag is geen beroep meer mogelijk.

De verdachten werden veroordeeld voor de moord op 13 politieagenten tijdens het geweld dat plaatsvond op 14 augustus 2013, nadat de veiligheidstroepen twee grote zitstakingen van Morsi-aanhangers opbraken. Meer dan 700 demonstranten werden daarbij gedood.

Een woedende menigte viel daarop een politiebureau in Kerdessa aan, een voorstad van Caïro. Het Hof van Cassatie bevestigde maandag in dezelfde zaak ook de levenslange gevangenisstraffen van 25 jaar voor 80 beschuldigden, en straffen van 15 jaar voor 34 verdachten. Eenentwintig mensen werden vrijgesproken.

Sinds de afzetting van Morsi door het leger in juli 2013 werden al honderden doodstraffen uitgesproken tegen zijn aanhangers. Het grootste deel ervan werd door het Hof van Cassatie echter ongedaan gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen