woensdag 22 mei 2019 - Kinrooi
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De inzet van agent Fabio Carzedda in en rond de scholen is een succes gebleken. Chris Nelis

Wegens succes nu ook schoolwijkagent in Bree, Bocholt, Kinrooi en Oudsbergen

Genk/BreeCarma 2, de politiezone met Bree, Bocholt, Kinrooi en Oudsbergen, krijgt nu ook een schoolwijkagent. In Carma 1 (Genk, Houthalen-Helchteren, As en Zutendaal) is de inzet van agent Fabio Carzedda (40) in de scholen een succes gebleken.

Op 1 september 2017 werd Fabio Carzedda de eerste schoolwijkagent van Vlaanderen. Hij kreeg binnen het proefproject de opdracht om in en rond de scholen van Genk, Houthalen-Helchteren, As en Zutendaal kleine problemen aan te pakken. Tegelijk moest Carzedda de afstand tussen politie en jongeren verkleinen. Op die manier zou het vertrouwen groeien en zou er tegelijk sneller een oplossing gevonden kunnen worden voor conflicten en probleemsituaties waarin jongeren verzeild kunnen geraken. Strikt juridische regels zouden daarbij plaats kunnen maken voor creatieve oplossingen.

Inmiddels is de eerste evaluatie van het werk van de agent in de scholen en hun omgeving klaar, en die draait positief uit. Uit de evaluatie blijkt dat bijna de helft van de problemen waar jongeren mee te maken krijgen, draaien rond conflicten, pesterijen, bedreigingen en belagingen. Dan volgt schoolverzuim, met 12 procent. Drugs, gokken, oplichting, diefstal, wapens, en radicalisering komen ook voor maar in mindere mate.

Les omgaan met agressie

Of de inzet van Fabio als schoolwijkagent inmiddels geleid heeft tot een daling van het aantal problemen is volgens commissaris Sophie Lever van politie Carma niet meetbaar. “Het is heel moeilijk om zoiets in cijfers te gieten. Maar we merken aan de reacties van leerlingen en leerkrachten dat het werkt. In het verleden werd er bij bepaalde conflicten veelal door ouders een klacht ingediend. Dan moest er een hele juridische weg afgelegd worden alvorens dit afgehandeld kon worden. Onze schoolwijkagent kan meteen ingrijpen, gesprekken aangaan met de betrokkenen en op een creatieve manier omgaan met het probleem. Hij kan in een bemiddeling bijvoorbeeld vragen dat iemand lessen over diversiteit of omgaan met agressie volgt. We merken dat met deze aanpak de politie dichter bij de jongeren kan staan. Zo hebben die ook het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt.”

Opfrissing

In totaal hebben twaalf middelbare scholen in zone Carma 1 een beroep gedaan op de schoolwijkagent. Uit de evaluatie blijkt dat het nuttig is als de politie binnen de schoolmuren zichtbaar en bereikbaar is. Ook blijkt dat er nood is aan een opfrissing, vooral dan in campus Bret waar het merendeel van de secundaire scholen samen liggen.

Voorts zal de samenwerking met externe partners – waaronder het CMGJ, Gigos, jeugd- en straathoekwerk, de jeugddienst, de dienst sociale zaken en het veiligheidshuis – verder worden uitgerold. Tot slot staat in de evaluatie dat structureel overleg met het CLB en de jeugdmagistraat wenselijk is. “De schoolwijkagent is een investering in jongeren vanuit het hele netwerk dat rond de agent hangt”, zegt commissaris Lever.

Agent Fabio mag in Carma 1 zijn taak en functie voortzetten. En door het positieve resultaat wordt ook in Carma 2 een schoolwijkagent aangesteld. Het gaat om inspecteur Mark Sleven. De secundaire scholen in Bree, Kinrooi, Oudsbergen en Bocholt kunnen binnenkort een beroep op hem doen

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws