Michael Verschueren bouwt aan het nieuwe Anderlecht: “Zelfs voor 20 miljoen vertrekt Verschaeren niet”

Anderlecht stelt Vincent Kompany (33) pas half juni officieel voor als speler-manager. Toch zit iedereen al in een roes. Vince The Prince spreekt tot de verbeelding, maar er is ook nog de praktische kant van de zaak. In een jaar zonder Europees voetbal moet RSCA een hele transformatie ondergaan. Wij legden manager Michael Verschueren tien thema’s voor.

JÜRGEN GERIL

Wie in België een profclub coacht, heeft een Pro License-diploma nodig. Anders kan de licentiecommissie zich daaraan storen. Kompany heeft dat niet. Verschueren countert: “Juventus-voorzitter Agnelli stuurde mij: Wow, goed gedaan. Ik kreeg ook felicitaties van Edwin van der Sar van Ajax. Laten we blij zijn: met Kompany halen we een wereldster, die zin heeft om trainer te worden. Zijn kennis is enorm. Al jaren volgt hij talenten, hij bestudeert de moderne trainingstechnieken van Guardiola en hij heeft zijn Pro License bijna beet. Althans het Engelse equivalent. Kompany moet daarvoor nog één coachingsessie afwerken. We willen zeker drie jaar met hem doorgaan. Maar als hij zich bewijst als topcoach, zullen andere clubs snel aan onze deur kloppen.”

Maar naast coach wordt Kompany ook speler. Velen denken dat die combinatie bijna ondoenbaar is. Daarom zal Anderlecht Simon Davies van Man City aanstellen als assistent en mag ook Karim Belhocine eventueel blijven. “Kompany mag een team samenstellen om de job draaglijk te maken. Wie meekomt van bij City kan ik nog niet zeggen, maar wij hebben ook al goeie mensen in onze staf. Daar is Arno van Zwam – de assistent van Rutten – voorlopig de enige die vertrekt. Belhocine mag blijven als Karim zich weer kan vinden in een rol in de schaduw. Ook Zetterberg zal nog op het veld staan.”

Nu Kompany bij Anderlecht zit, kan City een partner worden om transfers mee te doen. “Een structurele samenwerking tussen topclubs is moeilijk. Het is niet omdat Kompany hier nu zit, dat wij de tien beste huurspelers krijgen. We hebben goeie contacten met meerdere Europese clubs. Wat wel kan, is een oefenmatch tegen Man City. Zeker in een jaar zonder Europees voetbal kan dat leuk zijn.”

Kompany wordt de best betaalde ooit bij Anderlecht. Is er dan nog veel ruimte om transfers te doen? “Vince was niet de goedkoopste optie, maar doet dit ook niet voor het geld. Het budget voor hem staat los van ons transferbudget. Als er een opportuniteit is op de transfermarkt, kunnen we ongeremd toeslaan. Maar we gaan ook niet wild doen. We gaan uitgeven wat we moeten uitgeven om de club weer overeind te krijgen, maar dan vooral aan kwaliteit. We willen niet elk jaar een kapitaalsverhoging doen.”

© BELGA

Anderlecht moet zijn kern ook fel afslanken. Alleen toptalent Yari Verschaeren mag zeker niet weg. “Verschaeren is niet te koop. Zelfs niet voor 20 miljoen. Kompany was vol lof over Yari en we willen onze talenten houden. Maar er zijn nog jongens die de boodschap kregen dat ze hier een toekomst hebben. Vincent houdt van onze jeugd en Anderlecht rekent bijvoorbeeld ook op winteraankoop Zulj. Maar ik ga nu niet alle blijvers en vertrekkers overlopen.”

Eerder zei Verschueren al dat de kans reëel is dat vijftien tot zeventien spelers weg moeten. Wie niet wil gaan, moet naar de B-kern. “We hebben een maximaal aantal spelers in de A-kern voor ogen. Daarom sprak ik al met bijna alle spelers en een tiental van hen kreeg de boodschap dat het beter is om een andere club te zoeken. Als ze niet wegraken, zullen ze niet meer in de A-kern zitten. Pas op, we gaan hen helpen, hé. Voor jongens die hier een groot salaris hebben, zoeken we een goeie buitenlandse oplossing. Of het gaat om Appiah, Bakkali, Sanneh...? Geen namen.”

Anderlecht wil af van enkele dikke contracten. Daarom lijkt er geen plaats meer voor Trebel en Kara. Die laatste ligt nog één jaar vast. “Voor hen is die beslissing nog niet definitief genomen. Dat zijn spelers die nog onder analyse liggen in de dagelijkse gesprekken met Kompany, die zijn ideale kern samenstelt. Ook met Bolasie sprak ik nog niet. Wat is Everton van plan met hem? Zien zij hem nog in de Premier League voetballen?”

© Photo News

Anderlecht gaf miljoenen uit aan Vranjes, Musona, Milic, Makarenko en Santini. Zij mogen weg, maar paars-wit kan niet alles recupereren. Het zal met verlies moeten verkopen. “Door naast de Europa League te grijpen, missen we 5 à 6 miljoen. Maar we wanhopen niet. We willen een bepaalde prijs en lukt dat niet, dan verhuren we bepaalde spelers. Al zullen we voor sommigen wel meeval hebben als Engelse eerste- of tweedeklassers aankloppen. Dan kunnen anderen voor wat minder vertrekken.”

Dieumerci Mbokani (33) is transfervrij bij Antwerp en daarom interessant. Al ziet het er niet naar uit dat hij een hoofdtarget is. Misschien is Ishak van Dortmund dat wel en ook middenvelder Vlap van Heerenveen is interessant. “Hij staat op onze lijst, ja. Maar in het dossier Mbokani is het stil. Ja, zijn makelaar komt hier geregeld langs, maar zelf sprak ik nog nooit met Dieu. Als een speler transfervrij is, stijgt zijn loon vaak snel, hé.”

Anderlecht werd zesde, maar moet volgend jaar weer meedoen voor de titel. “Met de komst van Kompany gaf Anderlecht een krachtig signaal. De abonnementenverkoop is meteen weer op niveau, maar we moeten niet pretentieus zijn en zeggen dat we meteen kampioen gaan spelen. Neen, volgend seizoen mag geen overgangsjaar worden, maar als het nog twee jaar duurt om weer naar de top te klimmen, dan duurt het nog twee jaar...”

Meer over RSC Anderlecht

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video