Francken kop van jut tijdens debat over humanitaire visa in de Kamer: “Hoe cynisch klinkt de N-VA-slogan vandaag?”

In het parlement werden donderdagmiddag heel wat kritische vragen gesteld over de visa-affaire rond Mekilan Kucam (N-VA). Het Mechelse gemeenteraadslid is aangehouden voor mensensmokkel en afpersing. Verschillende politici eisen een strenge en rechtvaardige reactie vanuit de politiek. Ook voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was aanwezig tijdens het debat, hij kreeg heel wat kritiek over zich heen maar reageerde niet op de beschuldigingen.

evdg

Eerder deze week kwam het N-VA-gemeenteraadslid Melikal Kucam in opspraak omdat hij tienduizenden euro’s zou hebben gevraagd aan christenen uit Syrië om ze aan een humanitaire visa te helpen. De man was tussenpersoon voor het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Francken heeft zich intussen burgerlijke partij gesteld, net als de huidige ontslagnemende regering.

In de Kamer werd fel gedebatteerd over de kwestie. De vragen werden aan premier Charles Michel en aan Franckens opvolgster Maggie De Block (Open VLD) gesteld. Verschillende politici richtten zich echter rechtstreeks tot Francken die achterin zat als gewoon Kamerlid.

“Wie wist wat?”

Patrick Dewael (Open VLD), die zelf als minister van Binnenlandse Zaken bevoegd was voor de uitreiking van humanitaire visa, vraagt zich openlijk af wie op de hoogte was van welke feiten: “Wie wist wat, op welk ogenblik? Dat is een zaak van politieke verantwoordelijkheid. Hoorzittingen in de commissie Binnenlandse Zaken lijken me zeker aan de orde.”

Theo Francken, die eerder te kennen gaf dat hij op de hoogte was van de geruchten rond Kucam maar niet ingreep omdat er “altijd erg veel geruchten de ronde doen”, wordt ook door Dewael met de vinger gewezen. “Dit is een discretionaire bevoegdheid, waarbij de minister zelf beslist, maar er is ook de regel van de voorzichtigheid: men moet zich omringen met de nodige adviezen en men is dus geen keizer-koster. Werken met tussenpersonen die lijstjes komen afgeven, dat is de negatie van het systeem op zich.”

LEES OOK. Hoe de PR-stunt van Francken in zijn gezicht ontplofte

Oppositiepartij CDH zwaaide met een brief van de European Syriac Union, een organisatie van oosterse christenen in Europa, waarin sprake is van ‘criminele activiteiten’ bij het overbrengen van christenen uit Syrië naar België. Er wordt gesproken over 6 Belgen die daar 3.000 tot 14.000 euro voor vragen. De naam Kucam valt evenwel niet.

“Hoe cynisch klinkt N-VA-slogan?”

“Streng maar rechtvaardig, hoe cynisch klinkt die N-VA-slogan vandaag”, zegt Wouter De Vriendt (Groen). “We waarderen deze uitgestoken hand van de premier en mevrouw De Block. Ik stel voor dat we deze kwestie meteen op de agenda zetten.” De Vriendt eist ook een uitleg van Theo Francken. “Elke dag duiken nieuwe bezwarende feiten op. Francken heeft moeten toegeven dat hij al sinds september of oktober op de hoogte was van de fraude, hij heeft daarmee niets gedaan.”

SP.A-Kamerlid Monica De Coninck benadrukte dat “verschillende mensen, in meerderheid en oppositie, daar jarenlang vragen over hebben gesteld”, maar dat Francken daar niet wilde op ingaan. “Het ergste is dat we niet weten aan wie die visa zijn uitgedeeld: aan uiterst kwetsbare mensen, of aan mensen met een dikke portemonnee en de juiste politieke relaties?”

(lees verder onder de video)

“Nog niet vaak zo kwaad geweest”

CD&V-Kamerlid Nahima Langjri reageerde boos. “Ik ben nog niet vaak zo kwaad geweest, ook omdat dit vermeden had kunnen worden. Want hoe vaak heb ik gevraagd om dit systeem transparanter te maken? Maar men wou liever vrijheid blijheid. Dit heeft nu geleid tot misbruiken”, zei ze. “Francken heeft de weg geplaveid naar willekeur en politiek cliëntelisme.”

Hendrik Vuye van Vuye & Wouters begint met een knipoog naar de premier. “U dacht dat u er vanaf was premier Michel, maar het is niet zo”, klinkt het vooraleer hij tot de visa-kwestie komt. “Is het wel zinvol wat wij hier doen? Hier is in feite geen enkele controle op de regering. Zeker de collega’s van de oppositie hebben al eerder vragen gesteld over de humanitaire visa. Ze hebben echter nooit antwoorden gekregen. Een minister die niet antwoordt, dat kan niet. Maar in de Kamer hier is dat wel zo. Dan heeft het geen zin. De Kamer moet het hart van de democratie zijn, maar dat is hier niet het geval.

Verschillende fracties vragen hoorzittingen over de affaire, ook met Francken zelf. CdH’er Georges Dallemagne vroeg een parlementaire onderzoekscommissie naar de zaak.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen