© Jimmy Kets

Engie wil 4 miljard in België investeren, maar weinig animo over verlenging kerncentrales met twintig jaar

Engie is van plan om tegen 2030 tot 4 miljard euro te investeren in België. Maar er is momenteel niet veel enthousiasme over een eventuele levensduurverlenging van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar in plaats van tien jaar. “We hebben al genoeg werk”, aldus de nieuwe CEO van Engie België Vincent Verbeke.

Bron: BELGA

Engie en de federale regering sloten in 2023 een akkoord over een levensduurverlenging van beide reactoren met tien jaar. Dat karwei wordt “erg complex”, legt Verbeke uit. “Het is nooit eerder gedaan in België.”

LEES OOK. Kamer keurt verlenging levensduur jongste kerncentrales goed

In de aanloop naar de verkiezingen duiken her en der ballonnetjes op om beide reactoren met twintig jaar te verlengen in plaats van met tien. Dergelijke vraag ligt volgens Verbeke niet op tafel. “Dat zou een volledig ander project zijn.”

De nucleaire uitbater wil zich dan ook volop focussen op de verlenging met tien jaar. “Dat is voor ons de prioriteit. Er is genoeg werk.”

LEES OOK. België gaat mee ‘snelle kernreactor’ ontwikkelen, Mol krijgt in 2035 demonstratiemodel: “Voorlopers in strijd tegen klimaatopwarming”

De nieuwe topman wijst erop dat binnen de groep de prioriteit gaat naar hernieuwbare energie, flexibiliteit en groene waterstof. Anderzijds: een duidelijk “neen” kwam ook niet over zijn lippen, gevraagd of Engie een verlenging met twintig jaar zou overwegen. “Er ligt niks op tafel. Er lopen geen gesprekken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER