Verschillende explosies aan kiesbureaus in Kaboel tijdens verkiezingen

© AP

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben zaterdag verschillende ontploffingen plaatsgevonden aan kieslokalen, zo melden getuigen. Volgens de ziekenhuizen zijn zowat dertig mensen gewond geraakt en kwam één kind om het leven. In Afghanistan vinden zaterdag parlements- en districtraadsverkiezingen plaats.

Een journalist van het Franse persbureau AFP meldt dat kiezers op vlucht sloegen voor een explosie in het noorden van Kaboel. Ook andere getuigen maken nog melding van verscheidene ontploffingen in de hoofdstad.

© EPA-EFE

Op andere plaatsen in het land worden de verkiezingen eveneens door geweld verstoord. In de provincie Tachar werden in enkele districten mortiergranaten afgevuurd door de taliban. In Ishkamish werd daarbij een huis getroffen, waardoor er één dode viel en acht mensen gewond raakten.

Ontbreken verkiezingsmateriaal

De verkiezingen in Afghanistan verlopen zaterdag bovendien nog om andere redenen moeizaam. Zo hebben in de provincies Kaboel en Kunar heel wat kiezers zaterdagmorgen geen stem kunnen uitbrengen, omdat hun kiesbureau uren na het voorziene openingsuur nog altijd gesloten was wegens het ontbreken van verkiezingsmateriaal.

Als gevolg van de problemen heeft de kiescommissie beslist de openingstijden van de stembureaus te verlengen. Op de plaatsen waar het materiaal voor 13.00 uur zal aankomen, zal tot 20.00 uur (lokale tijd) gestemd kunnen worden. De kiesbureaus waar het materiaal nog later aankomt, zullen zaterdag gesloten blijven. Maar daar zal zondag dan wel gestemd kunnen worden.

3,5 jaar vertraging

De Afghaanse parlementsverkiezingen vinden plaats met 3,5 jaar vertraging. Aanvankelijk zouden ze plaatsvinden in oktober 2015, maar ze werden twee keer uitgesteld door groeiende veiligheidsbedreigingen en disputen over verkiezingshervormingen.

De taliban is fel gekant tegen de verkiezingen, en riep haar strijders begin oktober op om het “door Amerika geleide proces in het hele land stop te zetten door er zware obstakels voor te creëren”.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen