Eerste zeearendje van ons land geboren.© rr

Eerste zeearendje van ons land geboren: “Mogelijk komt er nog een tweede kuiken”

Woumen -

Het eerste zeearendje van ons land zag donderdag het levenslicht. Het koppel Europese zeearenden Betty en Paul dat in de Blankaart aan het broeden was, heeft een jong gekregen.

Thijs Pattyn

Voorlopig is er sprake van één kuiken, mogelijk komt er nog eentje uit in de komende uren of dagen. “Vandaag merkte ik ineens een verandering op in het voedergedrag van de zeearenden”, zegt Guido Vandenbroucke, conservator van De Blankaart. “Ze begonnen duidelijk eten te geven met hun snavel naar beneden. Je merkt gewoon dat er leven gekomen is op het nest. Ook de houding van de zeearenden op het nest is veranderd. Ze zitten veel hoger, wat standaard gebeurt als er een jong is.”

“We weten nu wel zeker dat er een kuiken is. Mogelijk komt er zeer binnenkort ook nog een tweede. Zeearenden leggen vaak twee eieren. We gaan zelf niet in het nest kijken met een drone, omdat we de vogels niet willen verstoren. Dus de tijd zal uitwijzen hoeveel kuikens er geboren worden.”

Guido en/of Gloria

Voorlopig kan je nog enkel de ouders zien op het nest, maar iedereen is welkom om op kraambezoek te gaan in de Blankaart. De conservator geeft wel mee om zeker op de paden te blijven en de ingestelde perimeter van 300 meter te respecteren. Wie die perimeter toch betreedt en het nest beschadigt - ook met een drone - riskeert gevangenisstraffen tot 5 jaar en boetes tot 500.000 euro boete.

De afgelopen dagen hield Natuurpunt een stemming over de mogelijke namen voor de zeearendjes. Met overduidelijke meerderheid heeft het publiek gekozen voor Gloria en Guido. Gloria verwijst naar het glorierijke moment voor De Blankaart en Guido is de naam van de huidige conservator Guido Vandenbroucke. “Dat maakt mij erg trots”, aldus Guido. “Deze voornaam staat ook symbool voor de inzet van de vele vrijwilligers die deze heuglijke gebeurtenis in de voorbije jaren mee waarmaakten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer