Burgemeester Maaike De Rudder, minister Vincent Van Peteghem en staatssecretaris Nicole de Moor bij de inhuldiging van de geldautomaat in De Klinge.© if

Sint-Gillis-Waas investeert als tweede gemeente in eigen bankautomaten: “Heuglijk en tegelijk triest moment”

Sint-Gillis-Waas/De Klinhge -

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas heeft zaterdagochtend als tweede gemeente in Vlaanderen een eigen geldautomaat ingehuldigd. Na de automaat in deelgemeente De Klinge volgen ook exemplaren in Meerdonk en Sint-Pauwels.

Yannick Joos

Het was minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) die zaterdagochtend de twijfelachtige eer had om de eerste geldtransactie te doen aan de geldautomaat in het centrum van deelgemeente De Klinge. “Het is een heuglijke en ook trieste dag voor onze gemeente om vandaag deze geldautomaat in te huldigen”, stellen burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) en schepen van Omgeving Herwin De Kind (Groen).

“Dit toont aan dat de banken er niet in slagen om te voorzien in basisdienstverlening in onze landelijke gemeente. We moeten jammer genoeg vaststellen dat zowel publieke als privédiensten uit de landelijke gemeenten verdwijnen. Winkels, bankfilialen, artsen en openbaar vervoer zijn minder en minder aanwezig. Met dit initiatief proberen we die problematiek enigszins op te vangen.” (Lees verder onder de foto)

Er komen ook automaten in Meerdonk en Sint-Pauwels.© if

Op verzoek van CD&V-fractieleider Leo De Clerck besloot het gemeentebestuur om dan maar zelf te investeren in eigen geldautomaten. “De plaatsen waar de automaten zijn neergepoot, zijn zorgvuldig uitgekozen”, benadrukt schepen van Lokale Economie Pascal Buytaert (CD&V). “In de directe nabijheid zijn parkeerplaatsen en lokale handelaars gevestigd, zodat er voldoende sociale controle is. Uit studies is gebleken dat er een omzetstijging van 5 procent gecreëerd wordt door handelaars in de buurt van een geldautomaat.”

De geldautomaat kreeg een kleurrijk jasje met foto’s uit De Klinge. Volgende week worden ook automaten geplaatst in Meerdonk en Sint-Pauwels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER