Luister naar

Regels voor fiets van de zaak worden makkelijker

Nieuws
De regels voor een fiets van de zaak worden minder ingewikkeld. Zo hoopt staatssecretaris Menno Snel van Financiën meer forenzen op de fiets te krijgen.
Rebecca van de Kar
dinsdag 20 maart 2018 om 21:01
Regels voor fiets van de zaak worden makkelijker
Regels voor fiets van de zaak worden makkelijker anp / Jeroen Jumelet

Den Haag

Wat zijn de huidige regels?

Veel mensen gebruiken hun fiets of auto van de zaak ook privé. Over die privékilometers moeten ze belasting betalen. Voor een auto is dat overzichtelijk: de Belastingdienst telt een vast bedrag bij het salaris op en heft daarover belasting. Voor een fiets is dit niet zo. Werknemers die de fiets van de zaak ook privé willen gebruiken, moeten precies bijhouden hoeveel kilometers ze voor woon-werkverkeer fietsen en hoeveel voor andere doeleinden. Van die privékilometers worden zaken als onderhoudskosten en stroomverbruik – in het geval van een elektrische fiets – afgetrokken. Het bedrag dat onder de streep overblijft, moeten werkgevers bij het belastbare salaris optellen.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2020 gaan mensen ook voor hun fiets van de zaak een vaste bijtelling betalen. Zo willen de staatssecretarissen Menno Snel en Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat meer mensen motiveren de fiets te nemen. De huidige regels leveren veel gereken en gedoe op. ‘Controle op het aantal privékilometers is onmogelijk en het bijhouden van een kilometerregistratie ondoenlijk’, stelt Bovag. Volgens de branche weerhoudt dit veel mensen ervan een fiets van de zaak te gebruiken. Bovag schat dat er zo’n 10.000 werknemers op een leasefiets rijden terwijl ruim 700.000 mensen een auto van de zaak gebruiken.

Hoe hoog wordt de bijtelling?

Dat is nog onduidelijk. Daarover gaat Snel in gesprek met zes organisaties: ANWB, Bovag, Fietsersbond, Natuur en Milieu, Rai Vereniging en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen. Zij zetten vooralsnog in op het tarief dat ook geldt voor elektrische leaseauto’s: 4 procent.

Waarom stimuleert het kabinet fietsen naar het werk?

Fietsen is gezond, goed voor het milieu en vermindert files, aldus Snel. Toch pakken nu nog veel mensen de auto naar het werk. Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 kilometer. ‘Dat de regels voor een leaseauto nu eenvoudiger zijn dan voor een fiets, helpt natuurlijk niet. Daarom gaan we die regels versimpelen.’ Het kabinet stimuleert fietsforenzen op diverse manieren. Zo wordt ook een bedrag van 100 miljoen euro uitgetrokken voor fietsinfrastructuur en fietsenstallingen bij ov-knooppunten. Ook wordt samenwerking met werkgevers en regionale overheden gezocht om de komende jaren meer werknemers op de fiets te krijgen.

Wat levert het op?

De belangenorganisaties hebben berekend dat een fiscaalvriendelijker fietsregime jaarlijks 50 miljoen euro oplevert. Fietsen verlaagt de CO2-uitstoot, leidt tot minder kosten aan gezondheidszorg en zorgt voor een lager ziekteverzuim. Bovendien levert fietsen een bijdrage aan een betere doorstroming op de weg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Het norovirus ‘waait’ over het eiland en door onze school’, schrijft de RGO in Middelharnis. Symptomen van een infectie met het norovirus zijn overgeven en diarree.

Buikgriep zorgt voor paniek op Goeree-Overflakkee: flessen drinkwater uitverkocht

Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Een gerucht over besmet drinkwater zorgde maandag voor veel onrust. ‘We willen geen onnodig risico nemen.’

Pieter Omtzigt en Geert Wilders tijdens een debat in de Tweede kamer.

Spanning stijgt rondom kabinetsformatie: 'Het moet nu wel gebeuren'

Over twee dagen moeten de informateurs hun verslag inleveren, waarin staat of PVV, VVD, NSC en BBB het eens zijn geworden over het vormen van een nieuw landsbestuur. De partijleiders erkennen dat de druk toeneemt.

Demonstranten voor de Stopera, tijdens een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad over de protesten en het optreden van de politie.

Joodse studenten Dalit, David en Roy voelen zich in de steek gelaten door hun eigen universiteit

Hoe voelen Joodse studenten zich, nu demonstranten het bestaansrecht van Israël aanvallen? Ze missen het echte debat, en wijzen op de rol van docenten achter de schermen.

In een brief aan de studentenvakbond stelt het bestuur dat ‘stil blijven terwijl er een inbreuk is op mensenrechten, gezien kan worden als een indirecte vorm van steun voor hen die de rechten overschrijden’.

Haagse kunstacademie verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden verbreekt.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht waren deze week protesten. Kay deed mee in Utrecht. 'De politie gebruikte geweld tegen mij.'

Deze christelijke student raakte gewond bij de universiteit. 'Wij zitten hier niet voor de lol'

Was het politieoptreden van afgelopen week bij universiteiten buitensporig gewelddadig? Ja, claimt demonstrant Kay, die vertelt dat hij aan het protesteren meerdere kneuzingen overhield.

Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.