Het sanitair werd gestolen uit de magazijnen van Creavit en Belrad in Mechelen.© Marc Herremans/Stijn Van de Sande

Sanitair gestolen bij werkgever en goedkoop doorverkocht aan loodgieters: zowel dieven als kopers veroordeeld

Mechelen -

Vijf mannen zijn door de Mechelse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen met uitstel en werkstraffen. Drie van hen waren betrokken bij diefstallen bij bedrijven in verwarming en sanitair in Mechelen, de twee anderen kochten alles aan een zeer lage prijs aan.

Theo Derkinderen

De zaak ging aan het rollen na een klacht van de benadeelde firma’s uit Mechelen. Die hadden geruchten opgevangen van diefstallen uit de magazijnen en een verantwoordelijke zag op bewakingsbeelden ook hoe een van haar werknemers goederen in zijn auto laadde. Daags nadien werd een van de stelende werknemers zelfs op heterdaad betrapt.

Uiteindelijk kwamen naast die man, S.T., ook M.O. en N.B. in beeld voor de diefstallen. R.C. en U.K. kochten de gestolen goederen dan weer aan tegen een veel lagere prijs dan de normale.

Uit de magazijnen van deze bedrijven in de Zeutestraat in Mechelen werden verschillende zaken gestolen.© Stijn Van de Sande

Volgens advocaat Robby Loos, die de bestolen bedrijven vertegenwoordigde, zou de schade bijna 300.000 euro hebben bedragen. “Het ging om diefstallen op grote schaal. Er werden paletten met goederen klaargezet om ze op te halen en ze werden doorverkocht aan een zesde van de aankoopprijs. Ook opvallend: er werden door de kopers nooit facturen gevraagd en alles moest cash worden betaald. Dan moet je als handelaar - R.C. en U.K. hadden allebei zelf een bedrijf in sanitair - weten dat er iets niet klopt.”

Teruggegeven

De twee mannen die terechtstonden voor heling vroegen de vrijspraak. “Toen mijn cliënt argwaan kreeg bij die lage prijzen, bleef S.T. hem overtuigen dat alles wel in orde was”, zei advocate Davina Simons. “Mijn cliënt heeft alles teruggegeven toen hij te weten kwam dat het om diefstal ging.” Iets wat ook advocaat Philippe Carsau, die de andere koper bijstond, bevestigde.

Advocate Davina Simons zei dat haar cliënt argwaan kreeg bij de lage prijzen, maar telkens gerust werd gesteld door S.T., een van de mannen die de diefstallen pleegde.© Tom Palmaers

De rechtbank vond evenwel dat alle feiten bewezen waren. Twee van de drie mannen die betrokken waren bij de diefstallen liepen een werkstraf van 100 uur op. De derde werd tot tien maanden cel met uitstel veroordeeld. De twee mannen die terechtstonden voor het aankopen van het gestolen materiaal kregen allebei een celstraf van zes maanden met uitstel.

Aan de benadeelde firma’s moet er een schadevergoeding van 10.000 en 20.000 euro worden betaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen