© rr

Eva Daeleman: “Mijn eerste orgasme kreeg ik pas op mijn 25ste”

Het zijn meteen twee taboes van formaat die sneuvelen in het nieuwe boek van Eva Daeleman (28). De voormalige presentatrice vertelt daarin hoe ze al 25 was toen ze haar eerste orgasme kreeg. En hoe ze op haar eentje tot dat hoogtepunt kwam, dankzij een healer die haar had aangeraden te masturberen. Niet de meest evidente onderwerpen. “Maar wel zo nodig dat ze bespreekbaar zijn”, zegt Goedele Liekens. “Ik ben blij dat Eva dat lef heeft.”

kim clemens

Sporten, dat was altijd haar uitlaatklep geweest. Haar seksuele genot legde ze liever in handen van mannen dan zelf aan de slag te gaan. Maar middenin haar burn-out gaf een osteopaat en chiropractor – “een healer”, aldus Eva – de opdracht om dagelijks te masturberen. Een poging om lijf en geest weer te verbinden, zo beschrijft ze openhartig in een van de hoofdstukken van haar nieuwe boek Omdat het kan. Daarin heeft ze het over hoe ze de voorbije jaren een gelukkiger mens is geworden. En daar hoort dus ook wat handenwerk bij.

© rr

Ze start aanvankelijk aarzelend aan haar opdracht. “Ik had zelfs een sterk vermoeden dat ik nog nooit een orgasme had beleefd. Gefaket? Ja, dat wel”, schrijft ze. “De eerste paar keren vind ik het raar.” Maar uiteindelijk komt ze toch tot “een aanval van seksuele energie die alle dammen leek te verpulveren”. “Daarna werd het stil. Voor het eerst werd het stil in hoofd en lijf. De rust daalde neer. Dit gevoel-yes! Ik snapte eindelijk de heilige graal die men orgasme noemt.”

Eenzame climax

25 is ze op dat moment. Maar het is verre van uitzonderlijk dat een vrouw de puberteit al een tijdje voorbij is voor ze een eerste keer klaarkomt, zegt seksuologe Goedele Liekens. “Ze zeggen vaak: als je twijfelt of je al een orgasme hebt gehad, dan heb je er nog geen gehad. Maar er zijn ook vrouwen die wel naar een plateau toe gaan, en dan net dat laatste stapje niet kunnen zetten. Die dan blokkeren.”

Daar voorbij geraken, lukt de eerste keer doorgaans beter zonder pottenkijkers. “Het is eerder regel dan uitzondering dat vrouwen een eerste keer klaarkomen door masturbatie”, zegt Goedele. “Ik heb jarenlang therapie gegeven aan vrouwen met orgasmeproblemen. Die gaf ik ook huiswerk mee om zelf mee aan de slag te gaan.”

Eerst je eigen lichaam leren kennen, is namelijk cruciaal. “Hoe ga je je bij een partner durven te laten gaan als je er al moeite mee hebt om het op je eentje te doen? Soms gaat het over het niet durven loslaten van controle, soms omdat klaarkomen iets heel eenzaam is, waarbij je helemaal op jezelf terugkeert. Ik ben blij dat Eva het lef heeft om erover te praten. Want net om die taboes te doorbreken, schreef ik zelf vijftien jaar geleden al het Vaginaboek.”