© WF

Protest tegen dood leeuwin Rani: “Eigenlijk zou een Zoo niet moeten bestaan”

De dood van leeuwin Rani blijft de gemoederen verhitten. Zaterdagmiddag om 14 u kwamen elke dierenrechtenorganisaties samen aan de ingang van Park Planckendael in Mechelen om aandacht te eisen voor de situatie van dieren in gevangenschap.

Walt Bosmans

De Waalse organisatie Wolf Eyes, die opgericht werd na een incident in de zoo van Aywaille (Luik) waarbij in 2013 een jachtluipaard neergeschoten werd, had tot actie opgeroepen via haar Facebook pagina. Hun leden ontrolden een groot anti-zoo-spandoek en spraken zich uit tegen het houden van wilde dieren in gevangenschap. Ook de Belgisch-Nederlandse organisatie BiteBack en de Antwerpse afdeling van DierAnimal waren aanwezig met een kleine afvaardiging.

© wf

Vice-Voorzitster Fabienne Swagers van DierAnimal vindt dat de zoo tegenwoordig een uitgehold concept is. “Als er dan toch een incident gebeurt moet er een beleid zijn dat instaat voor de veiligheid van zowel het dier als de bezoekers. We willen dat de mensen er zich van bewust worden dat een zoo misschien leuk is voor hen maar veel minder voor de dieren die ze er gevangen houden.”

Documentaires

Het probleem moet opgelost worden in de thuislanden waar die dieren vandaan komen, zegt Swagers. “Hun habitats verdwijnen er aan een razend tempo. Als die beschermd worden, is er op den duur geen nood meer aan dierenparken. De zogenaamde educatieve waarde van dierenparken kan opgevangen worden door de informatie die we op het net en in natuurdocumentaires vinden.”

© WF

Ook de Mechelse Myrian Raymaekers, die eerder deze week met haar eenmansactie de krant haalde, was aanwezig om haar steun te betuigen. “Ik begrijp heel goed dat mensen met hun kinderen naar de dierentuin willen, maar we moeten ook de andere kant durven laten zien; die van het dierenleed. Myriam, die gekleed ging in een ‘aangepaste’ Lion King T-shirt, had rozen meegebracht die ze aan de toekomende bezoekers aanbood met de vraag de bloemen neer te leggen aan het leeuwenverblijf, wat enkelen ook deden. Het stille protest, waaraan uiteindelijk een 30-tal personen deelnamen, werd na korte tijd in alle rust opgebroken. Volgende week zaterdag 30 juni, om 14u, wordt er op dezelfde plaats een ‘wake voor Rani’ georganiseerd.

© WF