© Joris Herregods

Naamsverandering Delwaidedok: burgemeester De Wever wil nieuwe naam volgende week voorstellen

Het Antwerpse schepencollege verwijdert de naam Delwaidedok. Volgens burgemeester De Wever is het boek over de rol van oorlogsburgemeester Delwaide duidelijk. “Het is onmogelijk om tot een andere conclusie te komen dan het schrappen van de naam”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele

Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, bracht deze week zijn boek 1942. Het Jaar van de Stilte uit. Hij toont de actieve betrokkenheid in de Jodenrazzia’s van oorlogsburgemeester Leo Delwaide aan. Groen wierp de vraag op of een dok in Antwerpen nog wel vernoemd kan blijven naar deze oorlogsburgemeester. Het antwoord van het schepencollege was vrijdag duidelijk: “Neen.”

“Dit boek geeft uitsluitsel over de rol van Delwaide”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Het is dus onmogelijk om tot een andere conclusie te komen, dan het schrappen van de naam. We kunnen toekomstige generaties niet opvoeden en tegelijkertijd deze naam behouden.”

© Jvdp

Antwerps schepen Claude Marinower (Open Vld) was voorstander van het schrappen van de naam. Hij verloor familieleden bij de Holocaust. “Het verschil met de vorige studies is dat nu duidelijk de verantwoordelijkheid van de burgemeester in de Jodenvervolging is aangetoond”, zegt hij. “Er is geen discussie meer mogelijk. Het schepencollege nam de juiste beslissing om niet langer te wachten. Ik zei al dat bepaalde zaken moesten worden herschreven. De stad doet dit nu. Het is belangrijk dat de slachtoffers van die periode nog meemaken dat de stad er iets mee doet.”

Het schepencollege kiest volgende week vrijdag een nieuwe naam voor het dok. Het is nog niet duidelijk wie een suggestie moet doen, maar burgemeester De Wever wil die keuze zo ver mogelijk buiten de politiek houden.

De naamsverandering zou volgens havenschepen Annick De Ridder (N-VA) geen impact hebben op de bedrijvigheid aan dit dok. “Een nieuwe naamgeving van straten of pleinen heeft effect op de bewoners daar”, zegt ze. “Dat is hier niet het geval. Bovendien wordt in de haven gewerkt met de nummers van de kaaimuren en niet met de naam van een dok.”

‘Zwarte’ straatnamen

In Antwerpen zijn er nog wel straten die verwijzen naar zwarte pagina’s in de geschiedenis. “Het verschil is dat in onze stad nog slachtoffers zijn van die periode en die ons hierover op de schouders tikken”, zegt De Wever. “De geschiedenis is wat hij is. De discussie heb je ook over het standbeeld van Leopold II. Daar hebben we een bord geplaatst met uitleg over wat deze vorst deed in Belgisch Congo.”

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) reageert tevreden. “Nu wetenschappelijk vaststaat dat oorlogsburgemeester Delwaide een actieve rol bij de razzia’s op Joden heeft vervuld, was de naamgeving van het dok een bezoedeling van de stad Antwerpen en schoffering van de Antwerpse Joodse gemeenschap”, aldus FJO.

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge