bedrijven

Ageas stapt in Chinese pensioenverzekeraar

© rtr

De Belgische verzekeringsreus Ageas neemt een belang van 10 procent in de Chinese specialist in pensioen- en groepsverzekeringen Taiping Pension (TPP). Het telt daarvoor 1.075 miljard yuan (zowat 140 miljoen euro) neer.

Volgens Ageas is TPP “een van de grootste pensioenverzekeraars van China”. Het bedrijf met hoofdkantoor in Shanghai had vorig jaar omgerekend ruim 70 miljard euro aan activa in beheer. TPP is een volledige dochter van de groep China Taiping Insurance Holdings. Ageas stapt er nu via een kapitaalverhoging bij in. De deal zou, na het verkrijgen van de nodige goedkeuringen, tegen begin volgend jaar afgerond zijn.

Geen onbekenden

China Taiping, dat grotendeels in handen is van de Chinese overheid, is geen onbekende voor Ageas. Al sinds 2001 werken beide bedrijven samen: de Belgische groep stapte al in het kapitaal van verscheidene dochters van China Taiping, waaronder die voor levensverzekeringen (Taiping Life) en herverzekeringen (Taiping Reinsurance).

“We kijken ernaar uit om met onze gevestigde partner samen te werken om mensen in China pensioenoplossingen aan te bieden”, zegt Hans De Cuyper, ceo van Ageas. “Door de vergrijzing wordt het land geconfronteerd met aanzienlijke demografische uitdagingen, waardoor de vraag naar pensioenspaarproducten in sneltempo toeneemt. Wij beschouwen dit als een bijzonder interessante kans om vaste voet aan de grond te krijgen op een markt die voor de regering een prioriteit is.” (blg)