© Getty Images

Palma de Mallorca verbiedt privéverhuur aan toeristen: inwoners verdienden tot 7.000 euro

Eigenaars van appartementen in Palma de Mallorca mogen vanaf 1 juli hun woonruimte niet meer aan toeristen verhuren. De hoofdstad van de Balearen is de eerste Spaanse stad die zulke forse maatregelen neemt om de verhuur door particulieren aan banden te leggen. Andere steden, zoals Barcelona, hebben vergelijkbare plannen.

Marc VAN DE WEYER

Het linkse stadsbestuur, waarin de radicale beweging Podemos zit, wil met de drastische aanpak de ongecontroleerde verhuur onder controle krijgen. Onderzoek wees uit dat die tussen 2015 en 2017 in omvang is verdubbeld tot zeker 20.000 adressen in de stad. Ondertussen lijkt de gereguleerde verhuur nog in de kinderschoenen te staan. Spaanse media meldden gisteren dat Palma maar 645 appartementen of etages telt die van de gemeente een vergunning hebben om aan toeristen te verhuren.

Die verhuur is voor veel eigenaars een stevige inkomstenbron geworden. Zo maakte Airbnb bekend dat een gastheer/-vrouw in Palma vorig jaar gemiddeld zo’n 7.000 euro had bijverdiend. Via de gespecialiseerde internetbemiddelaar hadden 220.000 ‘gasten’ een onderkomen gevonden bij particulieren in Palma.

Middenstand

Het succes van de toeristische exploitatie, met name van de historische stad, leidde de voorbije jaren mede tot een stijging met 40 procent van de huurprijzen. Niet alleen inwoners van de stad, maar ook Spanjaarden van het vasteland die in de zomer in de horeca komen werken, kregen het steeds moeilijker om betaalbare woonruimte te vinden. De stad staat straks wel toe dat delen van eengezinswoningen en huizen in meer afgelegen buurten of industriewijken aan toeristen worden verhuurd.

De beslissing van het linkse stadsbestuur volgt na een petitie, uitgaande van buurtverenigingen, die zo’n 6.000 handtekening verzamelde. Maar er is ook tegenwind. Een organisatie van lokale middenstand voerde aan dat de verhuur een belangrijke inkomstenbron was geworden. De vereniging van toeristische verhuurders, Habtur, waarschuwde dat niet alleen haar leden maar ook restaurants en winkels de gevolgen zouden voelen.

Anti-toeristen

Ook elders in Spanje is de stemming tegen het massatoerisme de voorbije jaren toegenomen. Vorig jaar trok het land 82 miljoen bezoekers, met de mediterrane kust en de Balearen als topbestemmingen. Barcelona alleen al trok 32 miljoen toeristen. In juli en augustus vielen activisten zelfs argeloze bezoekers aan. Een toeristenbus bij het Camp Nou-stadion kreeg een laag verf over de voorruit en de autobanden werden doorgestoken. En in Palma viel een groep van zo’n twintig ‘antitoeristen’ een bij buitenlanders populair restaurant binnen, waar ze de gasten met confetti overgoten.

Volgens het hoofd van de stadsplanning in Palma, José Hila, gaat het om een Europese trend. “Alle populaire Europese steden worden veranderd door de wildgroei. Er moet wat orde komen.”