De Colombiaanse president Gustavo Petro gaf gisteren een persconferentie over het schandaal.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Corruptieschandaal in Colombia: leger 'verliest' miljoenen kogels, granaten en raketten

Het Colombiaanse leger is miljoenen kogels, duizenden explosieven en verschillende raketten kwijtgeraakt. Dat heeft de president van het land, Gustavo Petro, gezegd tijdens een persconferentie. Opvallend: volgens de president zijn de wapens gestolen en verkocht door Colombiaanse militairen zelf.

Het schandaal kwam aan het licht nadat de Colombiaanse autoriteiten onaangekondigde inspecties hadden gedaan bij verschillende militaire basissen in het land. Op de basis van Tolemaida, zo'n 70 kilometer van hoofdstad Bogota, werd na een telling een tekort van meer dan 808.000 kogels en bijna 10.000 granaten opgetekend.

Op basissen in de provincie La Guajira, in het noorden van het land, lag de balans hoger: er werden meer dan 4 miljoen kogels en meer dan 9.000 granaten minder geteld dan wat er in de officiële inventarissen staat. Volgens de Colombiaanse president Gustavo Petro zijn op de basis ook bijna 600 verschillende soorten raketten verdwenen.

Het meest trieste hieraan is dat deze munitie uiteindelijk dezelfde leden van de strijdkrachten verwondt en doodt
Gustavo Petro, president Colombia

Petro gaf gisteren samen met de Colombiaanse minister van Defensie een persconferentie over het schandaal. "De enige manier om dit soort gebreken te verklaren is dat er lange tijd netwerken hebben bestaan van mensen in het leger en burgers die zich toelegden op massale wapenhandel, met gebruik van legale wapens van de Colombiaanse staat", aldus de president.

Daarnaast vertelde Petro dat de wapens en munitie doorgesluisd zouden zijn naar gewapende groepen binnen Colombia, maar ook naar Haïti of de internationale zwarte markt. "Het meest trieste hieraan is dat deze munitie uiteindelijk dezelfde leden van de strijdkrachten verwondt en doodt", zei de president.

Guerrilla

Colombia vecht al sinds de jaren 60 tegen gewapende groeperingen. Een bloedige burgeroorlog in het land tussen rebellengroepen als de FARC en het ELN, en de overheid kostte aan meer dan 200.000 mensen het leven. Ondanks dat de woeligste tijden voorbij zijn, zijn er nu en dan nog steeds opstootjes tussen guerrillabewegingen en het leger.

De minister van Defensie heeft aangekondigd dat er intussen onderzoeken zijn gestart naar de verdwenen wapens. Er zouden al verschillende functionarissen binnen het leger van hun post verwijderd zijn. De autoriteiten plannen ook inspecties op andere militaire basissen in het land.

Meest gelezen