© gvb

Lommelse gemeenteraad geschorst na rel over ‘foute’ Vlaamse vlag

De Lommelse gemeenteraad kende dinsdag een tumultueuze start toen N-VA plots een vlag met Vlaamse leeuw ontrolde. Aanleiding was de recente rel rond sp.a-schepen Engin Özdemir van Heusden-Zolder die verscheen in een optocht waarbij wolvenvlaggen werden gelinkt aan een extreemrechtse Turkse organisatie. Omdat Özdemir stelde dat een wolf in Turkije te vergelijken is met de leeuw in Vlaanderen, wilden de N-VA’ers met een Vlaamse vlag het verschil tonen. Toen bleek dat het ging om de Vlaamse strijdvlag, zonder rode klauwen, haalde PVDA fors uit.

Geert VAN BAELEN

Burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a) liet al meteen merken dat hij het een ongepaste actie vond van de N-VA-oppositie. Toen Sooi Van Limbergen (PVDA) ook nog eens opmerkte dat niet de officieel erkende Vlaamse leeuw met rode klauwen en tong werd getoond, liepen de hoog gemoederen op. “Wat jullie hier laten zien is een collaboratievlag”, aldus Van Limbergen.

Hierop veerde Karel Wieërs furieus recht. Hij verweet op zijn beurt Van Limbergen dat hij op sociale media leek goed te keuren hoe extreem-links de praalwagen van de N-VA viseerde tijdens de Pride Parade in Brussel. Burgemeester Vanvelthoven verliet zijn stoel om beide heren tot bedaren te brengen. Hij liet de zitting zelfs enkele minuten schorsen.

“Kort door de bocht”

“Het is te gek om los te lopen dat we iets te maken zouden willen hebben met collaboratie. Die vlag toont de oorspronkelijke Vlaamse leeuw uit de dertiende eeuw en heeft daar dus niets mee te maken. Daarom maakte ik me zo kwaad”, keek Wieërs gisteren terug op het incident.

Van Limbergen blijft achter zijn uithaal staan. “Hadden ze de officieel erkende vlag laten zien, dan had ik hoogstens geopperd dat deze discussie niet op een Lommelse gemeenteraad thuishoort.”

Bruno De Wever, historicus en de kritische broer van, noemt de uitspraak van de Lommelse PVDA kort door de bocht. “Je hebt inderdaad de officiële vlag met de rode klauwen die in 1973 door de voorloper van het Vlaamse parlement is goedgekeurd. Die is volledig heraldisch correct. De vlag met de zuivere zwarte leeuw is een bewegingsvlag die al in de 19de eeuw werd gebruikt. Het is een heel grove veralgemening van de Vlaamse beweging om die vast te prikken op één specifieke fase zoals de collaboratie. Trouwens, de Belgische vlag is evengoed tijdens de collaboratie geclaimd door figuren als Léon Degrelle. Met zo’n termen moet je toch voorzichtig zijn.”