Van de 31 bestuurders die onder invloed van alcohol of drugs reden, mochten tien personen hun rijbewijs voor vijftien dagen inleveren.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Politie betrapt 31 chauffeurs onder invloed van alcohol of drugs: “Ook vijf bestuurders betrapt die geen geldig rijbewijs konden voorleggen”

Mechelen/Willebroek/Puurs-Sint-Amands/Bornem -

Politiezone Rivierenland heeft het voorbije weekend op verschillende plaatsen alcohol- en drugscontroles gehouden. Van de 1.428 bestuurders die aan de kant moesten, reden er 31 onder invloed. Opvallend: vijf bestuurders hadden geen geldig rijbewijs op zak.

Theo Derkinderen

Van tien bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken. Zes van hen bleken onder invloed te zijn van cannabis. “Onder hen was er ook een man die met een voorlopig rijbewijs reed. Iets wat verboden is tijdens een weekendnacht of de nacht van een feestdag”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Daarnaast vervoerde de persoon in kwestie ook een passagier en hing er geen ‘L’ op de achterruit van de wagen. Bij een andere automobilist die onder invloed van verdovende middelen reed hebben we nog een gebruikershoeveelheid cannabis aangetroffen, net als een machete.”

Een zevende bestuurder bleek niet alleen cannabis te hebben gebruikt, hij bleek ook twee gram promille alcohol in zijn bloed te hebben. De andere betrapte chauffeurs hadden respectievelijk 1,7, 1,6 en 1,4 gram promille alcohol in het bloed.

Al ingetrokken

“Normaal gezien zou ook het rijbewijs van een elfde bestuurder onmiddellijk voor vijftien dagen worden ingetrokken. De man reed immers onder invloed van cocaïne. Maar hij kon ons alleen een rijbewijs voorleggen dat slechts geldig was tot juni 2023. Een geldig rijbewijs kon dus niet worden ingetrokken, waardoor de auto geïmmobiliseerd werd met een stuurstang”, aldus nog Van de Sande. “En we stelden tijdens de controles van het voorbije weekend nog meer inbreuken op het vlak van rijbewijzen vast. Zo kreeg een chauffeur een rijverbod van zes uur maar bleek zijn rijbewijs al sinds oktober 2023 vervallen te zijn. Een andere automobilist verklaarde dat zijn rijbewijs thuis lag, maar bij een controle in onze bestanden bleek dat het rijbewijs ingetrokken was en nog op de politierechtbank in Leuven lag. Ook zijn auto werd geïmmobiliseerd met een stuurstang.”

“Een vrouw die geen identiteitskaart of rijbewijs op zak had, gaf zich uit voor haar zus. Maar bij een grondige controle bleek dat ze helemaal niet op haar zus leek”

Dirk Van de Sande

Politiewoordvoerder

Zus

“Een vrouw die geen identiteitskaart of rijbewijs op zak had, gaf zich vervolgens uit voor haar zus. Maar bij een grondige controle bleek dat ze helemaal niet op haar zus leek. Uiteindelijk gaf ze toe dat ze helemaal geen houder was van een rijbewijs. Een andere bestuurder kon alleen een voorlopig rijbewijs voorleggen dat al vijf maanden was vervallen. Ook hij was dus geen houder van een geldig rijbewijs.”

Ook drie bestuurders met een voorlopig rijbewijs liepen tegen de lamp tijdens een weekendnacht. Voor hen is het verboden om dan achter het stuur te zitten. Bij twee van hen zaten er passagiers in de auto en bij alle drie ontbrak de ‘L’ op de achterruit van het voertuig.

De politie zette ook een auto aan de kant waarin vijf flessen met lachgas lagen. Die werden door de politie in beslag genomen. Niet alle bestuurders die een speekseltest moesten afleggen om na te gaan of ze onder invloed van drugs achter het stuur zaten, testten positief. Zes chauffeurs legden een negatieve test af. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen